Salut

El col·lectiu de trasplantats i donants veu bé la regulació

Satisfet que la CASS cobreixi el tractament i la baixa dels que donen

El col·lectiu de trasplantats i donants veu bé la regulació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de l’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra (Atida), Núria Gras, assegura que “és una bona notícia” que es prevegi que la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) cobreixi el cent per cent de les baixes de les persones que han donat un òrgan. El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va anunciar recentment que treballen en un projecte de donació i extracció d’òrgans que preveu que la CASS assumeixi el total de la baixa per malaltia dels donants.

“És de justícia social, perquè una persona que dona un òrgan en vida fa un gest altruista i és un estalvi per a la CASS”, exposa Gras. La presidenta d’Atida relata que els donants requereixen entre un i dos mesos per estar bé. “Costa recuperar el ritme quan només tens un ronyó, el cos s’ha d’adaptar”, ressalta, i hi afegeix que s’haurien de cobrir les despeses mèdiques que tenen els donants.

Tot i que la presidenta d’Atida valora positivament que l’executiu treballi en la llei, lamenta que no els hagi preguntat ni que els hagi informat sobre la normativa. “Ens agradaria que si està preparant un projecte de llei, tenir-lo oficialment i poder-lo llegir”, va indicar Gras.

La nova legislació preveu regular l’extracció d’òrgans, però la donació s’haurà de fer en un país estranger. Per això, el Govern treballa amb França i Espanya. En aquesta línia, Gras va assenyalar que els trasplantaments se solen fer a l’Hospital Clínic de Barcelona. Normalment, el donant rep l’alta del centre mèdic en dos o tres dies, mentre que el receptor es queda més dies. Això, sovint comporta que el donant es quedi a Barcelona en un pis de lloguer i, per això, reclamen que la CASS cobreixi l’estada.

D’altra banda, des d’Atida volen que es puguin realitzar les proves més senzilles a Andorra, com les anàlisis de sang. “Que una persona no hagi de viatjar amb tota la despesa que comporta de temps i de diners per fer-se una simple analítica”, va dir Gras.

tracking