salut

La despesa sanitària augmenta un 10%

El cost de les prestacions abonades per la CASS ha superat els 64 milions fins al setembre

La despesa sanitària augmenta un 10%Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La despesa sanitària dels primers nou mesos d’aquest any ha estat un 10,3% superior al mateix període de l’any passat. Segons es desprèn de la liquidació de comptes del tercer trimestre del 2016 que va aprovar ahir el consell d’administració de la CASS, les despeses per prestacions sanitàries de gener a setembre van pujar als 64,4 milions d’euros i continuen per tant en línia ascendent. Per contra, la despesa en prestacions econòmiques, és a dir, per pagar baixes, pensions d’invalidesa i pensions d’orfandat, va ser de 38,4 milions, un 2,5% menor que els primers tres trimestres del 2015. Això fa que la quantitat total per prestacions de la branca general sigui en global un 4,3% major.

La CASS va ingressar de gener a setembre 74,2 milions de les cotitzacions dels assalariats i els treballadors per compte propi i 5,6 milions per cotitzacions de pensions i baixes. Uns ingressos un 9,4% superiors respecte al mateix període de l’any passat.

Pel que fa a la branca de jubilació, les despeses per pensions contributives van ascendir als 56,7 milions (un 8% més) i les no contributives als 3,9 milions (un 7% menys perquè ara el Govern les assumeix directament). Per altra banda, els ingressos van augmentar un 12%, ja que per cotitzacions dels treballadors es van ingressar 95 milions, per prestacions econòmiques, 2,6, i es van rebre 3,9 milions de les transferències per finançar les pensions de solidaritat.

Un 2% més d’assalariats

La liquidació de comptes de la CASS també posa de manifest la recuperació del nombre d’assalariats, que va créixer un 2% durant els primers nou mesos de l’any, amb 37.011persones. Paral·lelament, els treballadors per compte propi van pujar un 5,6% respecte al 2015, situant-se en 5.793.

Per altra banda, el nombre de pensionistes a càrrec de la branca general va disminuir un 0,6%, amb 2.532 al setembre, dels quals 2.178 per invalidesa. A la branca jubilació l’augment del nombre de pensionistes va ser del 3,5%, amb 11.741 persones, la majoria de jubilació i quasi 3.000 de viduïtat. La taxa de dependència és de 3,53 assegurats actius per cada pensionista de la branca jubilació, una xifra lleument inferior a la que hi havia el setembre de l’any passat.

tracking