operació policial

Detinguts dos albanesos pels robatoris en xalets

La policia va arrestar dos albanesos com a sospitosos d’haver comès l’intent de robatori de dijous als Vilars i de la resta de la desena de furts en habitatges

Detinguts dos albanesos pels robatoris en xaletsRachid Jaatid

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pels volts de dos quarts d’una del migdia un policia uniformat que formava part del dispositiu de control de carretera a la rotonda d’entrada a Ordino (desviació de l’Aldosa de la Massana) va identificar un sospitós. L’agent estava fent un reconeixement visual per la zona i va identificar un home que anava acompanyat d’un altre. La imatge corresponia al fotograma que el grup d’investigació havia entregat a tots els membres del cos activats en l’operatiu contra els lladres de xalets.

Feia setmanes que el control a la rotonda de l’Aldosa s’anava instal·lant, però ahir tenia especial importància. Es donava per fet que els lladres estaven a Andorra. Dijous passat havien entrat a furtar a l’habitatge que té als Vilars, a Escaldes, l’ex-ministre d’Exteriors Xavier Espot i havien fugit en ser detectats. Una vegada es va alertar de l’intent la policia havia posat en marxa un ampli dispositiu de control a les carreteres i estava molt atenta a les fronteres. Segons fonts properes al cas, hi havia el convenciment que els sospitosos es trobaven dins d’Andorra.

Quan l’uniformat va adonar-se que un dels homes que estava veient corresponia a la imatge que s’havia facilitat va avisar la resta d’efectius. Quan el grup d’agents va intentar controlar els dos homes, un va fugir en direcció cap a la muntanya. Mentre es feia el primer arrest es va desplegar un dispositiu per capturar el fugitiu. Un grup d’uniformats i de membres del grup d’intervenció amb l’ajuda d’un helicòpter van anat encerclant l’home. L’operació es va fer amb el màxim de garanties perquè es desconeixia si podia anar armat. Finalment va ser reduït i traslladat a la seu central de la policia.

Després del trasllat dels dos homes hi va haver una recerca per la zona que va permetre localitzar el cotxe dels sospitosos. Es tractava d’un suburbà Kia gris de matrícula espanyola. La policia científica va regirar el cotxe in situ a la recerca de proves i posteriorment va ser retirat amb una grua. Es creu, segons altres fonts policials, que els dos sospitosos estaven analitzant si intentar la fugida per la muntanya com a única alternativa davant els múltiples controls a les carreteres.

Els dos arrestats no van fer cap declaració, segons altres fonts properes al cas, i tampoc s’espera que en facin perquè és la forma d’actuar general de les bandes de l’est. A l’hora del tancament de l’edició no havien estat identificats al cent per cent tot i que se sabia que són dos ciutadans albanesos. Les seves empremtes s’han enviat a Interpol perquè els identifiqui. Se sospita que poden tenir antecedents a d’altres països per delictes similars.

Robatoris previs

La investigació continua oberta i ara caldrà analitzar cada cas de la desena de robatoris en xalets per intentar esbrinar si els dos sospitosos han participat en tots els delictes o si en algun han pogut comptar amb la col·laboració d’altres persones. A falta de confirmació, els investigadors tenen força clar que els dos arrestats són els autors dels robatoris. Dins de la investigació feta durant mesos ja es tenia clar qui eren perquè hi havia una imatge gravada per la càmera d’un comerç que identificava un dels sospitosos. La imatge corresponia a un dia que havien comprat material en un comerç d’Andorra. Aquest material va ser utilitzat posteriorment per a un dels cops en un dels xalets. La recerca pels comerços que venen el material detectat va portar a la revisió de les càmeres de seguretat i al fotograma en el qual a un dels sospitosos se li veia perfectament el rostre.

La policia disposa de quaranta-vuit hores per a l’interrogatori dels dos albanesos abans d’haver-los de portar davant del batlle, que amb tota probabilitat dictarà presó provisional immediata davant de les evidències. Aquest termini acaba a primera hora de la tarda de demà.

LA POLICIA DESCARTA QUE HI HAGUÉS UN ALTRE SOSPITÓS

Entraven al país i analitzaven els habitatges que podien ser susceptibles de ser robats. Estudi per fixar quan podien cometre el furt sense presència dels propietari. Cop i sortida del país abans que s’hagués donat cap alerta del robatori. Aquest és el modus operandi dels albanesos detinguts ahir. No se sap si hi ha més gent d’infraestructura a la banda i la policia descarta que hi hagués a Andorra un tercer sospitós. La declaració d’un testimoni va portar a confusió i a pensar que eren tres els implicats, però l’anàlisi després de la captura va servir per constatar que, com a mínim en aquest cop als Vilars, només eren dos els implicats.

Dos eren els homes que van entrar dijous a la casa de l’exministre Xavier Espot per intentar furtar. Aquest cop, però, els albanesos van cometre un error fatal. Hi havia gent a casa. Quan es va sentir un soroll es va alertar la policia, que immediatament va establir els protocols de control. L’error va ser doble perquè ni els va donar temps a endur-se pràcticament res i al mateix temps es van posar sota el focus perquè ja no tenien opció de marxar immediatament. Es van amagar i cal veure si va ser a la muntanya o en un apartament turístic o hotel amb nom fals. El dispositiu generalitzat en molts punts del país només els deixava l’opció de la muntanya.

Detinguts dos albanesos pels robatoris en xalets

tracking