Enquesta del CRES

El 44% de llars no podria pagar 700 euros imprevistos

El 44% dels ciutadans afirma que no podria assumir pagaments inesperats de 700 eurosSEl 34% no es pot permetre anar de vacances una setmana

El 44% de llars no podria pagar 700 euros imprevistos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 44% dels ciutadans no podrien fer front a una despesa imprevista de 700 euros, i el 28% de 400. Les que tindrien més dificultats serien les dones, mentre que per edat serien els joves i també la gent gran. Pel que fa a la nacionalitat, el col·lectiu més afectat serien els d’altres nacionalitats i els portuguesos, mentre que els que diuen tenir menys problemes són els andorrans. Per nivell d’estudis i d’ocupació, els ciutadans més qualificats són els que creuen tenir més capacitat per pagar, i el 70% dels aturats confessa que no podria assumir pagar 700 euros. Unes variables pràcticament iguals a les de l’any passat però inferiors a les del 2012, quan les persones que no podien cobrir una despesa imprevista de 400 euros era del 36%. És una de les dades que revela l’enquesta del Centre de Recerca Sociològica (CRES) corresponent a l’octubre d’aquest any que va presentar ahir en roda de premsa el director de l’organisme, Joan Micó.

El qüestionari, elaborat a partir d’una mostra de 760 persones majors de 18 anys, també recull que el 34% dels ciutadans no pot pagar una setmana de vacances a l’any fora de casa –no al domicili d’amics o residents–. Una circumstància que fa només quatre anys afectava gairebé la meitat de la població, ja que el 46% declarava que no podia anar de vacances més enllà dels domicilis d’amics o parents però que actualment encara engloba la meitat dels ciutadans d’origen portuguès. El 42% dels que no poden són les dones enfront del 17% d’homes, mentre que per edat són els padrins els que diuen no poder (el 40%) i també els que tenen menys estudis (63%) i els aturats i treballadors qualificats (60%).

NECESSITATS BÀSIQUES

Respecte a les necessitats bàsiques, com ho és menjar carn, pollastre o peix cada dos dies o poder encendre la calefacció a l’hivern les dades posen de manifest que disminueixen els ciutadans que tenen problemes per cobrir-les en relació als darrers anys, situant-se a nivells de l’any 2010. Així per exemple, el 3,4% dels enquestats diuen no poder permetre’s menjar proteïna cada dos dies, un índex que l’any passat era del 5,3%. Els que no poden mantenir casa seva a una temperatura adequada a l’hivern són el 8%. L’any passat era el 12% i fa sis anys el 8,6%. Els joves són els que tenen més problemes per escalfar la llar, així com els no-ocupats i els aturats. Pel que fa als equipaments de la llar, el 4,6% declara no poder permetre’s tenir cotxe, el 4% ordinador i el 3% connexió a Internet. La majoria, aturats, jubilats i gent amb estudis primaris.

L’enquesta del CRES també demana per hàbits de consum. El 52% dels ciutadans beu aigua embotellada enfront del 37%, que només la beu de l’aixeta, i el 10% que ho combina. Per altra banda, el 75% sempre o gairebé sempre fa servir bosses reutilitzables i el 62% confessa llençar una mica de menjar –el 34% diu no tirar res.

Pensions i CASS

Les polítiques socials encapçalen el rànquing de preocupacions principals dels ciutadans d’Andor­ra, concretament un 20% dels enquestats, segons es desprèn dels resultats de l’observatori del CRES. Tal com va destacar ahir Micó, “hi ha por pel futur de les pensions i la CASS” –dels 21 punts, 14 són per a aquests dos apartats– i aquest és “el problema que més s’esmenta des de fa dos anys”, ja que abans era la manca de feina, que ara inquieta el 8% dels individus. Segons Micó, hi ha hagut “un canvi molt clar” que permet parlar de “dos contextos diferents, el d’abans de la crisi i el de després”. En aquest sentit, afirma que “hi ha un canvi d’escenari” perquè a diferència d’abans ara “la gent no té tanta por de perdre la feina”, preocupació important els primers anys de la davallada econòmica. “Estem en un altre escenari, no com el d’abans de la crisi, però en un altre”, conclou Micó.

Un canvi de tendència que on més es fa patent és en la por de perdre la feina, temor que ha evolucionat a la baixa i se situa a valors del 2009 –l’any 2012 va arribar a preocupar el 50% de la gent, quan ara és el 8%–. L’habitatge, les dificultats per trobar feina, el nivell de vida, l’economia i el trànsit són indicadors que també havien sensibilitzat molt i que han deixat de preocupar.

Les dones, la gent gran i els treballadors no qualificats són els més preocupats per les polítiques socials, i per sectors els que van resultar més afectats per la crisi, com la construcció o la indústria. Quant a la qualitat del medi ambient, el 80% la valora molt positivament, un valor que ha pujat considerablement al llarg dels darrers quinze anys.

tracking