Ajornat de nou el judici del 'cas andorra.ad'

Corts dona tres mesos a la defensa perquè un pèrit informàtic li prepari un informe

Ajornat de nou el judici del 'cas andorra.ad'Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La justícia torna a ajornar el judici que s’havia de celebrar contra Jaume Cabot pel cas andorra.ad, que s’havia de celebrar ahir al Tribunal de Corts. Durant les consideracions prèvies, la seva defensa va demanar que se suspengui l’audiència i s’absolgui el seu client perquè argumenta que no es va respectar ni la cadena de custòdia de les proves ni el dret de defensa.

Etiquetes:

L’octubre del 2005 Cabot va denunciar a l’Agència de Protecció de Dades (APDA) que havia trobat de manera causal per Internet un fitxer comprimit que contenia les dades dels usuaris, els mots clau i les contrasenyes de 35.000 usuaris del domini .ad que llavors gestionava l’STA, actualment Andorra Telecom. Segons la defensa, després d’aquests fets la fiscalia va tardar entre set o vuit mesos a demanar l’ordinador a Cabot. Fins al 2009, però, la policia no extreu una còpia de la informació de l’ordinador de l’acusat. La defensa va considerar ahir que es va trencar la cadena de custòdia de proves perquè hauria d’haver estat la batlle qui requerís als agents que sostraguessin l’ordinador, que hauria d’haver estat custodiat i precintant, en lloc d’estar en mans de la fiscalia.

D’altra banda, el lletrat va manifestar que Cabot va declarar el 2007 davant la fiscalia, la policia i la Batllia com a testimoni, però veritablement existien “uns informes pericials i confidencials com si hi hagués indicis de culpabilitat”. Per això, va ressaltar ahir que se li hauria d’haver permès tenir un lletrat. Aquell any, va dir el magistrat, es van obrir diligències contra l’ara acusat.

A més, va exposar que per qüestions econòmiques i de temps no havien pogut trobar un pèrit informàtic que fes un informe per a la defensa. Això faria que durant el judici només es poguessin presentar els informes pericials de la policia i el Govern. “Trobar tècnics informàtics que rebatin l’informe de la policia, del Govern i d’Andorra Telecom no és fàcil”, va ressaltar la defensa durant l’audiència. A més, hi va afegir que no disposar d’aquest document faria que no es respectés el dret de la “legítima defensa” de Cabot. Finalment, va dir que acaben de trobar un tècnic que els elaborarà aquest informe.

En espera de l’informe

Davant d’aquests arguments, el Tribunal de Corts va decidir ajornar el judici fins al març perquè la defensa tingui temps d’obtenir l’informe tècnic, que haurà d’entregar vint dies abans a les parts perquè el puguin estudiar. Pel que fa als suposats defectes de procediments del trencament de la cadena de custòdia i la falta d’un lletrat, el tribunal va remarcar que això es resoldrà per sentència. Corts va ressaltar que no es tornarà a ajornar la causa contra Cabot, que en un primer moment s’havia de celebrar el setembre del 2012.

El ministeri fiscal va indicar que quan es va fer declarar Cabot hi havia sospites sobre la seva culpabilitat, però no indicis. Per això no requeria un advocat.

L’acusat s’enfronta als delictes majors d’intercepció de telecomunicacions, la creació de fitxers clandestins de dades, la falsa acusació difosa amb publicitat i la creació mediata d’un document inveraç. Per tot això, el ministeri fiscal tenia previst demanar-li quatre anys de presó condicional qualificats al pagament de la responsabilitat civil.

ELS FETS

-El 6 d’octubre del 2005 Cabot denuncia davant de l’Agència de Protecció de Dades que havia trobat a internet un document comprimit amb els e-mails i contrasenyes d’usuaris del domini .ad.

-Uns set mesos després, la fiscalia requereix l’ordinador de l’ara acusat.

-El 2007 Cabot declara com a testimoni davant la policia, la fiscalia i la Batllia. Llavors, segons el seu advocat, ja hi ha indicis que seria imputat i hauria d’haver tingut dret a un lletrat. El mateix any la Batllia inicia la instrucció contra Cabot.

-El març del 2010 la Bat­-llia acusa l’ara demandat de quatre delictes majors.

-El setembre del 2012 s’havia de celebrar el judici contra Cabot, però es va suspendre.

-El setembre d’enguany el Tribunal Constitucional no va acceptar a tràmit un recurs d’empara presentat per l’acusat que posava en dubte el procediment. Així, s’obre la porta que sigui jutjat pel Tribunal de Corts.

-El març del 2017 serà quan finalment es jutjarà Cabot, després que ahir Corts decidís ajornar l’audiència.

tracking