'Cas BPA'

L'ambaixador suís coneixia l'acord ofert pel cònsol a Gilbert Saboya en el 'cas BPA'

Thomas Kolly destaca que Auderset és el director general de la cadena hotelera dels germans Cierco

L'ambaixador suís coneixia l'acord ofert pel cònsol a Gilbert Saboya en el 'cas BPA'Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ambaixador de Suïssa a Espa-nya i Andorra, Thomas Kolly, coneixia l’acord que el cònsol honorari, Eric Auderset, va oferir al Govern en el marc del cas BPA. Auderset va proposar al ministre d’Exteriors, Gilbert Saboya, arribar a un pacte per desimputar i suspendre les declaracions a la Batllia dels antics màxims accionistes del banc, Higini i Ramon Cierco. La conversa es va produir el 26 de juliol hores abans de les compareixences davant la batlle Canòlic Mignorance. Segons va explicar Kolly al Diari, l’ambaixada va ser “degudament informada” de l’acord ofert.

Amb tot, malgrat remarcar que el cònsol honorari “depèn” de l’ambaixada, afirma que “no es pronuncia” sobre “les activitats que Auderset realitza fora del seu mandat com a cònsol honorari de Suïssa a Andorra”. En aquest sentit, tot i que destaca que “les autoritats andorranes competents es van posar en contacte amb el cònsol honorari per parlar de la dissolució de BPA”, Kolly assenyala que Auderset “és el director general de la cadena hotelera que és propietat de la família Cierco”, i emmarca per tant la conversa en la seva tasca professional i no en la diplomàtica.

Suspendre les declaracions

El cap de Govern, Toni Martí, va revelar en la compareixença que va fer davant la comissió BPA el 23 de novembre passat, que Auderset va proposar a Saboya deixar sense efecte la citació davant la batlle i desimputar els Cierco amb caràcter d’urgència a canvi de retirar totes les demandes penals, administratives i civils que els antics accionistes havien interposat arran de la intervenció del banc el 10 de març de l’any passat. Al mateix temps, oferia com a contraprestació retirar totes les demandes penals, administratives i civils, silenciar testimonis i proves que tenien de la intervenció. En aquest context, va considerar Auderset, es podria tornar a la normalitat, ja que en cas contrari, si no s’aconseguia reconduir la situació es podi- en de­rivar conseqüències molt greus per a Andorra.

Unes converses que es van produir cara a cara i a través de missatgeria de mòbil i que Saboya va posar en coneixement de la fiscalia general el mateix 26 de juliol.

tracking