economia

Govern diu que el tabac depèn de tenir un diferencial no exagerat

La proposta de mantenir deu anys l’estatus actual s’ha d’estudiar, però “no la dono per satisfactòria”

Govern diu que el tabac depèn de tenir un diferencial no exageratFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El futur del tabac i de les franquícies va tornar a marcar la tercera trobada sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea que el cap de Govern, Toni Martí, va mantenir ahir amb els agents econòmics i socials. El cap de l’executiu va voler enviar un missatge esperançador i en declaracions als periodistes un cop acabada la reunió va assegurar que el sector tabaquer perdurarà “si nosaltres som suficientment intel·ligents per evitar que hi hagi un diferencial de preus exagerat que doni peu a pràctiques il·lícites i per aconseguir que hi hagi un diferencial suficient perquè tant els comerciants, com els fabricants i l’Estat andorrans es puguin guanyar la vida”. Martí també va voler ser clar dient que el gran adversari comercial respecte el tabac és la Jonquera i que a la localitat frontera catalana “el tabac està en unió duanera i en règim de contingents”.

Etiquetes:

El cap de Govern contestava d’aquesta manera en ser preguntat per la proposta que la Unió Europea ha posat sobre la taula de mantenir el règim del tabac deu anys i renegociar-lo si en aquest termini no s’ha pogut reduir el pes que té sobre els ingressos de l’Estat. Una proposta que, segons Martí, està molt lluny del que s’ha dit respecte que el Govern no defensa el tabac o que hi ha una falta de comprensió de la realitat andorrana per part de la Unió Europea. Una oferta, va assegurar, que “em veig amb l’obligació d’analitzar, però que no dono per satisfactòria”.

La reunió amb els agents econòmics i socials va servir al cap de Govern per “amb una màxima transparència” explicar com estan les negociacions amb la Unió Europea i que “això va per llarg”. Martí va recordar que “difícilment qui us està parlant acabarà liderant la negociació fins al final” i va advertir que respecte a les mateixes “no hi ha un pla B. O hi ha un bon acord per Andorra o no hi haurà acord”.

Pel que fa a la resta dels productes de l’acord duaner que no són el tabac, va indicar que s’està analitzant els pros i contres de mantenir-los en el règim actual o en règim d’unió duanera. També es va referir a les franquícies per assegurar que “són intocables perquè són la nostra essència”.

Quant a les trobades amb la Unió Europa va admetre que “estem portant les negociacions de la millor manera que sabem” i que “és per si errem que fem aquestes reunions”. Va afegir que a les trobades amb els agents econòmics “no se’m diu tot de forma agradable i estic ben content. Perquè si la reunió és per dir-li al cap de Govern que tot va bé, és que alguna cosa no va bé”.

Des de l’única formació política que forma part del pacte d’estat per a les negociacions amb la Unió Europea, el Partit Socialdemòcrata, el conseller general Pere López va indicar que el tabac i les franquícies “són els temes que ens preocupen a tots”, però que “a mi el que particularment em preocupa és el segon”. Va assegurar que “la qüestió de les franquícies és la que s’ha de resoldre en futures reunions” i que “tinc la sensació que hi haurà bones notícies”. Preguntat per si això voldria dir que la Unió Europea està disposada a mantenir-les, va contestar que “és un tema essencial de negociació i no tenim informacions contràries en aquest sentit. La posició andorrana és mantenir les franquícies i seria una condició acceptable”.

Respecte al tabac, López va assegurar que “sembla inevitable” anar cap a una disposició transitòria. Però va recordar que els deu anys no començaran a córrer fins que l’acord d’associació estigui en vigor. “Des d’avui el sector i el país tenim 14 o 15 anys per treballar en altres línies i hem de tenir clar que no podem bastir una economia de serveis en base d’un acord comercial i necessitem l’aportació addicional que ens fa aquest acord d’associació perquè puguin créixer altres sectors econòmics”.

També assistent a la reunió, el secretari general de l’Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va indicar que “no tot s’acaba amb el tema del tabac” i que “cal un acord que serveixi per diversificar l’economia”. L’USdA donarà ple suport a l’acord sempre que s’adopti tot el cabal social i laboral de la Comunitat Europea.

tracking