Xavier Jordana

“Martí és un especialista superant incidències polítiques”

Sosté que Govern s’ha afeblit amb la marxa d’Alcobé i que mentre hi era l’ambient no era sa, alhora que retreu a liberals que el que podien haver presentat és una moció de reprovació

“Martí és un mestre superant incidències polítiques”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exministre reclama que quan hi hagi evidències objectives s’ha de dimitir, més seny per mantenir Andorra sòlida de cara a l’exterior i fer bé la feina cada dia per superar el negativisme actual, en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio.

Retirat de la política?

Crec que un no s’ha de retirar mai de res a la vida, sempre dic que cal no anar a buscar res amb molt èmfasi però tampoc no deixar passar res que a un li pugui agradar o li pugui interessar o li pugui correspondre fer-ho en un moment determinat.

La situació política actual el motiva a involucrar-s’hi?

Me la miro una mica de lluny. Estic a Demòcrates per Andorra perquè en vaig ser membre fundador, però si parléssim de religió diria que estic a DA però sóc no practicant a nivell nacional. A nivell parroquial hi estic molt involucrat perquè el país és important, som un Estat però les coses comencen a casa, vol dir pel teu entorn pròxim, i després per la parròquia i el Govern nacional.

Com veu la situació que està patint el Govern de DA?

Crec que és una situació que patim absolutament tots, no només el Govern. Aquest últim any pels esdeveniments que hi ha hagut s’ha provocat una situació de cert negativisme, de pessimisme, d’una visió potser una mica negra de la nostra realitat i del nostre futur. Penso que és una realitat parcial, i el que hauríem de veure tots, no sols el Govern perquè li ha tocat aquest cas i ha de lidiar com pugui i ha de sortir com pugui i ha estat un tsunami autèntic, però el que tot­hom ha de tenir clar és que la feina de cada dia s’ha de fer bé, com sempre s’havia fet, i aquesta part negativa que hi és s’haurà d’anar drenant, diluint i acabant.

Com valora les dimissions de Jordi Alcobé i Meritxell Mateu?

La situació fa pena, el Jordi Alcobé és company de Canillo, som de cases de Canillo, i les famílies també sempre s’han fet i hi ha hagut relació i amistat.

Deia el cap de Govern que potser ha estat un error mantenir-lo des que va posar el càrrec a disposició, això ha provocat més desgast al Govern?

En tot això hi ha una mica d’artificiositat i teatralització de la política que sobra. A mi això que va dir el cap de Govern no em diu res, és escenificar situacions i voler donar explicacions que quan hi ha una cosa s’ha de fer el que s’ha de fer. Amb el que em quedo és que el Jordi Alcobé ho ha fet, si amb el cap de Govern ja ho havien parlat, ells ho valoraran. El que valoro és que el Jordi Alcobé va fer el que crec que havia de fer: dimitir, al meu entendre quan a algú li toca dimitir o pot haver de dimitir, ha de dimitir. Això de posar el càrrec a disposició no ho veig clar, jo no ho faria mai, espero que no em toqui, però si un dia em toqués alguna cosa per la qual s’ha de dimitir, el que s’ha de fer a la vida és si un no pot arribar, no sap fer-ho o ha fet alguna cosa que no està bé, ha de dimitir. No posar el càrrec a disposició per veure si després resulta que es pot repescar, no home no, perquè això dóna un ambient durant un temps que no és sa, i per a mi és el pitjor que ha passat.

La dimissió i tota la situació creen inestabilitat al Govern?

La pèrdua del Jordi és important per al Govern i per al Toni Martí, perquè té aquest tret, que jo el considero positiu dins d’alguns negatius que li considero, i ell també a mi, que és l’estima que té pel seu equip, i com que és una persona temperamental i humana i humanista hi té afecció, això fa mal. Estem en política i el Toni Martí és un especialista en la superació de les incidències polítiques i així ha de ser.

Com veu el paper de Liberals?

Sóc simpatitzant de Liberals perquè sóc d’ideologia liberal fins al moll de l’os i estic en sintonia, no política, a nivell personal, amb tots els de la formació: Josep Pintat, Jordi Gallardo, Ferran Costa. Ja ve d’anys, perquè Andorra sempre ha sigut liberal d’ideologia i de manera de pensar, en el sentit de lliure economia, confiança en el propi esforç, deixar fer però amb les correccions necessàries. S’ha de redistribuir i posar-li a liberal l’afegit social.

Com valora la tasca d’oposició que fa Liberals?

És un paper correcte.

És el moment oportú i es donen les circumstàncies per fer una moció de censura?

No, crec que no. No s’ha de presentar per una cosa així, no té res a veure. Es podia presentar d’acord amb la Constitució una moció de reprovació, perquè tot això venia pel tema de Jordi Alcobé i no té sentit presentar una moció de censura per un ministre, perquè el que fa és censurar l’acció de Govern des del punt de vista polític amb arguments i hi afegiria que amb possibilitats de guanyar-la, perquè fer una moció de censura simbòlica en el moment que ara estem, què vol que li digui. També s’ha de mirar de cara a l’exterior, fem la discussió interior, el que hàgim de fer, però de cara a l’exterior hem de procurar que la realitat del país sigui considerada una cosa sòlida. Andorra abans no era ni un Estat, hem d’estar al nivell, a la categoria d’Estat.

I no s’està ara?

Sí que n’estem, però per mi s’està degradant excessivament l’ambient interior, s’està evolucionant a nivell polític moltes vegades a atacs a persones, i això no és bo, perquè es pot atacar una persona si ha fet una cosa mal feta pels mitjans legals, però aquest negativisme indiscriminat que hi ha, aquest atac indiscriminat a persones, a vegades exagerar una mica, magnificar el que ha passat, crec que per a Andorra és dolent. A Andorra li cal més equilibri, més seny, més sentit comú, més prudència, més saber estar, i ara està tot desbocat. Valorem el que tenim, som un Estat i ha costat molt.

Veu Liberals com una alternativa de Govern?

Sí, i tant, ara. Però s’haurà de veure qui voldrà encapçalar què. Els partits i els programes són importants, però després vénen les persones, que al final són les que es posen primer, i les properes eleccions dependran molt dels líders que hi pugui haver a DA, Liberals, SDP i el PS, crec que serà bàsic qui les encapçala.

Qui pot encapçalar la de DA?

No ho sabria dir. Veia algú fa un any, però ara amb tot el que ha passat no.

DA en aquest moment no tindria un líder clar?

És el Toni Martí, és així mentre ell hi sigui. Encara estarà un parell d’anys i hi ha bastant temps i seguríssim que es reconduirà la situació i sortirà algú. Dono molta importància al líder i s’ha demostrat amb Donald Trump, que s’ha imposat ell com a líder. A Andorra calen líders bons.

A Liberals veu com a líder Josep Pintat?

Sí, el veig com a líder natural.

Com el proper cap de Govern?

Dependrà dels adversaris, de qui encapçali les candidatures, serà una lluita de candidats més que mai, de partits, però dels candidats bastant personalitzada, perquè la gent ha perdut molts llençols pel camí a Andorra i el que la gent voldrà és dir, els partits estan molt bé, però tots sabem que estan totalment desdibuixats, aquí i a tot arreu, i ara els números u, els que donin la cara, tindran més força que mai.

tracking