sanitat

Salut nomena dos coordinadors clínics per abordar les malalties cròniques

La diabetis serà la primera patologia que es tractarà de manera integral al sistema públic

Salut nomena dos coordinadors clínics per abordar les malalties cròniquesARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut va nomenar el passat 29 de setembre dos coordinadors clínics de cronicitat que seran els encarregats de dibuixar els processos que permetran abordar les malalties de per vida de manera integral. La diabetis mellitus tipus 2, de la qual es va realitzar una prova pilot amb 170 pacients entre el novembre del 2014 i el novembre del 2015 per implementar una xarxa de la patologia, serà la primera malaltia sobre la qual es treballarà. El punt de partida serà la primera d’un seguit de reunions tècniques que duran a terme la CASS, el SAAS i el ministeri de Salut el proper mes de desembre, a la qual posteriorment s’hi afegiran els col·legis professionals.

Des del ministeri es considera que l’atenció integral als processos crònics ha d’incloure l’aplicació d’estratègies de promoció i prevenció, l’enfortiment dels sistemes d’informació que permetin la coordinació entre l’atenció primària i l’hospital i l’aplicació de l’evidència científica. Igualment, aquesta atenció ha de tenir en compte les necessitats del pacient des d’una perspectiva global, considerant l’entorn social i familiar del mateix.

Malgrat que dilluns passat, coincidint amb el Dia Mundial de la Diabetis, l’associació que agrupa aquests malalts va indicar no tenir cap notícia del ministeri sobre la projectada xarxa de la diabetis que havia d’estar en funcionament a final del 2016, fonts de Salut van assegurar al Diari que l’atenció al pacient diabètic és una prioritat per al Govern.

Les mateixes fonts van recordar que la situació prèvia a la prova pilot de la diabetis tipus 2 era la d’una atenció fragmentada a la malaltia, on les actuacions dels professionals eren sovint independents i poc coordinades podent portar a duplicitats i pèrdues d’informació i uniformitat.

La prova pilot, van afegir-hi, va afavorir la formació dels professionals, va donar un rol clau a infermeria, posant l’accent en l’educació del pacient, i va permetre orientar els professionals cap a una atenció més integral i coordinada. Des del ministeri es va indicar que un cop s’hagi aprovat la llei de drets i deures del pacient i de la història clínica, es podrà millorar en el sistema de gestió administratiu respecte a la prova pilot.

A més, es seguirà progressant en punts concrets com és l’abandó de l’hàbit tabàquic o la vacunació dels pacients i fer extensiu el circuit a tots els diabètics. Les mesures concretes s’establiran en el si de les reunions tècniques.

tracking