sanitat

L'hospital genera 46 milions l'any i en gasta 40 en personal

La despesa en salaris, complements i primes del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària per a l’any vinent augmenta en 1,7 milions d’euros

L'hospital genera 46 milions l'any i en gasta 40 en personal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) continua l’escalada en l’increment de la despesa global, del cost de la plantilla i del dèficit, segons les dades del pressupost de l’any vinent. La dada més significativa és que l’increment de la partida destinada a pagar sous, complements i ­primes ja es troba prop de ser igual a tots els ingressos que es capaç de generar. Per al 2017, l’hospital, que representa la major part del SAAS, i l’atenció primària es gastaran 39,4 milions d’euros en personal. Els ingressos que són capaços de generar, segons el pressupost, se situaran en 46,4 milions. Només hi haurà set milions d’euros de diferència. Això s’explica perquè l’hospital tindrà uns ingressos similars als que es preveien per a aquest any, però en canvi ha augmentat en 1,7 milions els diners que es gasta a pagar a la plantilla.

L’escalada de la despesa de personal explica el nou increment del dèficit previst per a l’any vinent. Si al 2016 el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària comptava amb uns 13,5 milions d’euros en números vermells, per a l’exercici següent anirà cap a 15,1 milions. L’anàlisi indica que l’increment dels números vermells és totalment imputable a l’increment del que es paga en salaris. No només això, sinó que la despesa de personal puja més (1,7) que el dèficit (1,5).

Comparant les dades de l’últim lustre la pujada és encara més important. Al 2013 el SAAS es gastava 33,7 milions d’euros a pagar la plantilla. I en cinc anys el capítol de personal s’ha incrementat en prop d’un 20% fins a arribar als 39,4 milions previstos per a l’exercici vinent. Aquesta comparativa també permet veure que gairebé tot el que augmenta en despesa general i en dèficit el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària sempre està vinculat a la despesa en sous, complements i primes. L’any 2013 l’organisme públic es gastava 53,6 milions d’euros. L’any vinent en seran 61,5. Hi ha vuit milions d’euros de diferència. D’aquests, sis cor­responen exclusivament a l’increment en el cost de pagar a la plantilla.

La CASS preveu més cotització

El projecte de pressupost per a l’any vinent de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) preveu un increment destacat de la recaptació per a cotitzacions. Concretament, la cotització global esperada serà de 235 milions d’euros pels 220 que estaven calculats per a enguany. L’increment ve per dos motius. D’una banda, s’augura un increment del nombre de treballadors i autònoms afiliats a la CASS i, per l’altra, que es cobrarà tot l’any (el 2016, només nou mesos) la pujada del 2% en cotitzacions.

LA DESPESA SANITÀRIA GAIREBÉ S'HA TRIPLICAT

L’anàlisi de l’evolució de la despesa sanitària mostra com des de l’any 2001 el creixement es dispara exercici rere exercici, a excepció de l’any 2012 amb la punta més forta de la crisi i de la reducció de llocs treball. Els augments han estat de tal magnitud que la despesa sanitària està a prop de triplicar-se. Si a l’any 2001 el cost de la sanitat per a la seguretat social era d’uns 55 milions d’euros, aquesta xifra s’eleva fins els prop de 145 als que arribarà l’any vinent. Percentualment la pujada seria d’aproximadament un 165%.

El repàs de les xifres indica que la sanitat, però, va tenir superàvit fins a l’any 2007, l’últim del boom econòmic. I va tancar aquell exercici amb unes reserves en positiu de 63 milions d’euros. En una sola dècada l’increment de la despesa sanitària ha comportat que la CASS s’hagi menjat els 63 milions de reserves i el balanç negatiu acumulat puja a un negatiu superior als 255 milions.

La comparativa de les línies entre ingressos i despeses mostra que a partir del 2008 és quan comencen a divergir i els ingressos es mantenen regularment una mica per sota dels cent milions d’euros. La caiguda forta del 2015 en els ingressos està motivada pel fet que el Govern va treure 20 milions de la cotització en sanitat per passar-ho a les pensions, però al 2016 ja es recupera després que el Govern apugi dos punts la cotització. Les gràfiques també ensenyen visualment com aquests 20 milions de més d’ingressos se’ls ha menjat la sanitat en només un any perquè al 2017 ja torna a existir el mateix dèficit (42 milions) que existia al 2015 quan es van decidir apujar dos punts la cotització per combatre’l.

tracking