El salari mínim s'apuja a 991,47 euros el 2017

El nou augment respon al compromís que la quantia arribi a ser la meitat del sou mitjà

El salari mínim s'apuja a 991,47 euros el 2017Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va recordar que l’augment del salari mínim interprofessional respon a un compromís electoral dels demòcrates “que ja va tenir una acció durant el 2016 i es reitera el 2017”. La retribució s’incrementa un 1,5% i serà de 991,47 euros mensuals (45,76 euros per hora) per al 2017. “És una voluntat de portar el salari mínim fins a la meitat del salari mitjà” –que està al voltant dels 2.000 euros– i que obeeix “a la recomanació del comitè europeu dels drets socials”, va recordar Cinca. Aquest compromís s’ha de fer realitat al llarg de la legislatura.

El portaveu va aprofitar l’anunci per llançar un retret al que havia succeït en anteriors governs. “El Govern el que fa és donar forma a un compromís que va adquirir, potser en contrast a com s’havia allunyat el salari mínim d’aquest objectiu”, va assenyalar, tot recordant que es tracta d’una mesura que no requereix cap canvi legislatiu. “No calen lleis perquè es dugui a terme aquest increment”, va remarcar.

Tanmateix, el Govern va recordar que el Codi de relacions laborals preveu que el salari mínim es fixa per hora i que a partir de les hores treballades es calcula el salari diari i el mensual, i que s’hi preveuen reduccions quan es tracta de treballadors menors de 18 anys. En aquest sentit, la llei estableix que la retribució mínima per hora pot ser un 20% inferior si l’empleat té 14 o 15 anys, un 15% més baixa si en té 16 i un 10% si l’assalariat té 17 anys.

En l’àmbit laboral, el Govern també va aprovar el calendari de festius per a l’any vinent. Hi ha 14 dies de festa de compliment obligatori, excepte per als serveis turístics que en tindran 4 de tancament obligat (Nadal, Any Nou, Meritxell i Constitució).

173.580 EUROS PER ENDERROCAR LA CASA DEL BENEFICI

El Govern va adjudicar a l’empresa Simco els treballs d’ender­roc de la Casa del Benefici per un cost de 173.580 euros. Tal com va recordar Jordi Cinca, els treballs de demolició són necessaris per dur a terme la reordenació urbanística dels entorns de Casa de la Vall, “una aspiració que ve de lluny”. La Casa del Benefici ha ubicat serveis del Consell General com els despatxos dels grups parlamentaris durant anys. Amb la construcció de les noves dependències del Consell General els espais havien quedat inutilitzats. El termini d’execució de l’enderroc és d’11 setmanes.

D’altra banda, l’executiu va licitar una nova fase dels treballs de millora de la CG-2, a l’alçada de l’Aldosa de Canillo. El portaveu de l’executiu va explicar que l’obra continuarà l’eixamplament de la via amb tres carrils, dos d’ascendents (un dels quals per a velocitat reduïda) i un de descendent. També s’habilitarà el vial per a ciclistes i s’arranjarà el voral per a vianants per protegir els que caminin. El període d’execució d’aquests treballs és de nou mesos.

tracking