Afers exteriors

Toni Martí convida el rei d'Espanya a fer una visita al Principat

El cap de Govern va aprofitar la reunió bilateral amb Felip VI per fer oficial la invitació i el monarca podria visitar Andorra el 2017

Toni Martí convida el rei d'Espanya a fer una visita al PrincipatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha cursat una invitació a la Casa Reial espanyola perquè l’actual monarca, el rei Felip VI, visiti properament el Principat. El cap de l’executiu, Toni Martí, va mantenir dissabte una trobada bilateral amb el rei del país veí del sud coincidint amb la reunió plenària de caps d’Estat i de Govern de la XXV Cimera Iberoamericana que s’ha celebrat el cap de setmana a Cartagena d’Índies (Colòmbia), en què va fer oficial la invitació. “He mantingut una llarga trobada amb el rei d’Espanya Felip VI en la qual se li ha cursat una invitació perquè pugui visitar el Principat”, va explicar Martí en declaracions al Diari, i va afegir que “hem parlat amb ell, la carta està enviada i hi ha la voluntat de la corona de visitar per primera vegada Andorra i ara és qüestió de concretar les dates”. La visita oficial, va assenyalar el cap de Govern, no serà aquest any. Probablement serà al 2017, tot i que “encara s’ha de calendaritzar”.

A banda de reunir-se amb el monarca espanyol, Martí va mantenir una trobada bilateral amb el president de Portugal, António Costa, durant la qual el mandatari lusità va anunciar a l’andorrà que un cop els parlaments dels dos estats ratifiquin el conveni de no doble imposició (CDI) entre els dos països, aquesta república eliminarà el Principat de “la llista de països de fiscalitat baixa”. El cap de Govern va explicar que divendres passat Letònia també va eliminar Andor­ra d’aquesta relació i que només queden cinc estats europeus que incloguin el Principat en la llista Moscovici, que inclou els estats que consideren el país dins el grup d’Estats amb fiscalitat baixa, és a dir, els habitualment coneguts com a paradisos fiscals. “Mai hem tingut cap inquietud sobre aquesta llista perquè el país es mostra a favor de la transparència i les bones pràctiques”, va dir.

CDI amb Colòmbia i Mèxic

Les trobades bilaterals del cap de Govern també van ser amb el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i de Mèxic, Enrique Peña Nieto. Segons va explicar Martí, va manifestar als dos mandataris la clara voluntat del Principat d’engegar negociacions per signar convenis de no doble imposició. Va recordar que Andorra manté amb Colòmbia molt bones relacions, “és un dels estats que ens va treure de la llista de països no cooperants”, i que Mèxic és una gran potència econòmica, que forma part del G-20 i que és un país de referència. Si es tanquen els CDI serien els primers d’Andorra amb estats dels continents americans.

Quant a la cimera, va qualificar la participació en la mateixa de “molt satisfactòria”. Martí va parlar de “gran notícia” en referir-se a la predisposició dels mandataris iberoamericans perquè la Cimera Iberoamericana del 2020 es pugui celebrar a Andorra. Ho va donar pràcticament per fet ja que “som l’únic país que falta dels europeus per acollir-la”. Va reiterar que compta amb el suport dels coprínceps François Hollande i Joan Enric Vives i dels grups parlamentaris per una trobada que “és un impuls per fer veure al món la realitat andorrana”.

VIATGE A COSTA RICA PER TRACTAR LA LLUITA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC

El cap de Govern, Toni Martí, va acabar la seva estada a Iberoamèrica a Costa Rica on va realitzar una visita oficial. El mandatari demòcrata va mantenir una trobada amb el president d’aquell país, Luis Guillermo Solís. L’objectiu del viatge és “aprendre” del que ha fet aquesta nació centreamericana en matèria de medi ambient i energies alternatives, on és “un referent” i en el qual també es pot convertir el Principat. “Els Estats petits podem ser pioners en temes mediambientals, i Andorra, que ja té una sobirania elèctrica i energètica molt forta, té una possibilitat molt important de desenvolupar-se en aquest àmbit”, va assegurar Martí. Respecte al canvi climàtic, el cap de l’executiu va anunciar que en el marc de les trobades del COP22 a Marràqueix i COP22 a Cancun, la ministra de Medi Ambient signarà el protocol de bones pràctiques en matèria de medi ambient.

La visita a Costa Rica respon a la que va realitzar fa uns mesos a Andorra la ministra d’Educació d’aquell país. “Explicarem la realitat educativa del nostre país i sobretot la del sistema andorrà que inclou temes sobre els valors essencials del ciutadà en el currículum”, va explicar Martí.

tracking