Enric Pujal

“No és el moment oportú de fer caure el Govern”

L’exministre reclama a l’executiu que doni tota la informació que té perquè tots els partits deixin de banda el ‘cas bpa’ i destaca que no faria cap bé convocar ara eleccions generals

“No és el moment oportú de fer caure el Govern”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dècada de ministre amb Marc Forné i una àmplia experiència al comú i al Consell el porten a convidar els partits a seure per trobar solucions per al país, segons detalla a COPE Andorra-AD Ràdio.

Ha viscut algun moment tan convuls com l’actual?

Mai, mai he viscut una situació com la que ens trobem ara en tots els àmbits. Sembla que ens vulguem semblar al país del sud i això no em fa cap gràcia.

A què ho atribueix?

Vam tenir un gran privilegi, cal dir-ho, quan va governar Marc Forné vam tenir uns anys brillants en turisme, de riquesa, no hi havia inquietud econòmica, ni atur, ni res. Teníem unes entrades suficients per fer uns pressupostos amb força inversió, i fèiem molta inversió, ja es veu en els túnels i totes les obres que vam fer perquè no hi havia gaires dificultats econòmiques. Ara és a l’inrevés, aquests darrers quatre o cinc anys hi ha hagut moltes dificultats i entenc que els polítics les han patit, i molt.

D’aquella època també van deixar un gran deute?

No, no, no vam deixar un deute exageradament gran. Vam fer obres com el túnel d’Envalira amb una concessió, no va ser un deute, el forn incinerador, que va ser un dels maldecaps més grossos, i també el vam fer amb una concessionària i no vam deixar cap deute, i el que vam trobar dels altres caps de Govern sí que era important i no el vam fer créixer gaire.

Afegit a la situació econòmica complicada, el ‘cas BPA’ ha acabat d’embrutar-ho tot?

Crec que sí, el cas BPA ha malmès molt el nom d’Andorra. Com a ministre de Turisme la meva feina era deixar el nom d’Andorra molt alt i que la gent la veiés com un paradís. Això avui dia no és tan evident.

Com s’ha de combatre això?

Veig difícil que es pugui trobar una solució que al 100% es pugui acabar en poc temps. Veig maldecaps en un mitjà termini bastant llarg. Tenim el cas Pujol, el cas BPA, tot el que ara s’està parlant de certs ministres i consellers, i no és agradable ni per a l’oposició ni per a la majoria i sobretot per al nom d’Andorra, no ens deixa en una bona situació.

Com ha viscut el ‘cas BPA’, com l’analitza en clau política?

He tingut molt poca informació, simplement la que publiquen al Diari, i em seria molt difícil jutjar si em pregunta si va fer bé el Govern d’intervenir o no, no ho sabria dir. I els companys de partit, els liberals, tampoc diuen que tenen la informació i a les reunions que he anat ens han pogut donar poques explicacions.

Comparteix la crítica de Liberals que falta informació, creu que hi ha alguna part al darrere que no s’explica?

No ho sé, si hi ha alguna cosa al darrere. El que veig és que cada vegada es va complicant més, que si un plet dels Cierco cap a Govern, que si un plet de Govern cap als Cierco, que si dels particulars cap a Govern... tot això és un maremàgnum que no ens convé i que s’hauria de mirar d’evitar. No sé qui ho pot fer però s’hauria d’evitar al màxim.

Sembla que sortiran més informacions perquè els socis majoritaris defensen el que era seu.

Sí, però penso que s’ha demostrat també que hi havia alguns actius que no eren gaire nets al banc, per tant penso que té certa culpabilitat. També diuen que la resta els poden tenir i això no ho sé ni ho jutjo, però alguna cosa hi havia que s’ha trobat quelcom i això sí que em sembla que tenim tots coneixement que hi ha hagut alguns comptes que eren estranys.

Era necessària l’actuació de Govern per aturar el perill sobre la plaça financera?

Penso que sí, el que no sé si de la manera radical que es va fer era la més convenient o no, es va fer de la nit a al dia i va donar lloc a unes exclamacions de la premsa a França, Espanya i a Europa i no va ser gaire positiu.

Amb tots aquests debats s’estan deixant de fer coses que necessita la població?

Ens hem obsessionat amb el cas BPA i el dia a dia de Govern, que és molt important, es deixa una mica de banda. Voldria creure que es fa tot el necessari però em fa la impressió que aquest cas ocupa el 90% d’hores de feina a Govern, de discussions, i per tant potser sí que valdria la pena que s’acabés i que es poguessin dedicar el Govern, els ministres i el Consell a fer la feina de legislar, per tirar endavant.

Com s’hauria de fer?

És una espiral que van sortint coses i és difícil però s’hauria de trobar el consens entre oposició i majoria per veure què ens convé. El que no pot és tancar-lo perquè no tenim els elements suficients, però sí deixar-lo una mica de banda i arribar a un acord. Que el cap de Govern doni tota la informació i dediquem-nos a treballar pel país i potser d’aquesta manera s’arribarà a trobar un petit recés en el problema BPA, que ja fa pudor.

Les relacions entre DA i la resta de partits estan molt crispades. Veu possible fer acords?

Sí, però això no du enlloc, si dius que l’oposició vol fer caure el Govern, això no du enlloc, francament penso que no és el moment oportú de fer caure el Govern amb tota la crisi que tenim al damunt. El que s’ha de fer és donar un marge de confiança, parlar, demanar tota la informació que pertoqui, que els altres també la facilitin, i trobar-hi solucions. Fer caure el Govern avui no crec que sigui la millor solució per a Andorra.

Apuntava Toni Martí que s’ha plantejat convocar les eleccions. Seria un moment idoni?

Crec que ho va dir però no ho pensa, al Toni Martí ja fa dies que el conec i aquestes exclamacions són molt pròpies d’ell. Voldria que no ho pensés perquè no ens faria cap bé.

Com veu el paper de Liberals al Consell. Hauria d’estar més al costat de Govern?

Penso que els liberals demanen informació i potser no se’ls dóna, i no crec que ho diguin per dir, sinó perquè no la tenen, i si el cap de Govern la té els l’hauria de donar, perquè no és top secret. El que controla el Govern és el parlament i si els consellers no tenen suficient informació per saber com està actuant, què han de dir? Que no tenen informació i critiquen el Govern.

En el pacte d’Estat per la UE en què Liberals no hi és hi haurà d’haver un acostament?

Ho veig complicadíssim i, a més a més, no m’agrada gens la negociació i aquesta possible adhesió a la UE sense saber les condicions. S’ha parlat que es podia acabar l’acord duaner i em poso les mans al cap perquè és pràcticament l’única cosa bona que hem tret d’Europa, ens van fer pràcticament un vestit a mida i la pagesia si ha subsistit tots aquests anys és gràcies a l’acord duaner, al tabac concretament, i si dius que en les relacions amb la UE comencem de zero vol dir treure l’acord duaner.

Govern sempre diu que l’acord duaner s’hi inclourà?

Afortunadament que ho digui i que ho faci. Em fa molta por. Ser un país dins de la UE no m’acaba de convèncer, vull veure com serà l’acord d’associació que ens donaran i què els donarem.

tracking