sistema financer

La malversació de PdVSA esquitxa BPA

El Parlament veneçolà detecta 11.000 milions de dòlars en contractacions irregulars i una part correspon al cas andorrà

La malversació de PdVSA esquitxa BPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les transaccions relacionades amb Petróleos de Venezuela (PdVASA) a través de Banca Privada d’Andorra són un dels onze casos de corrupció que ha detectat una comissió del parlament del país sud-americà que investiga les malversacions a l’empresa estatal. L’informe ha comptat també amb les informacions facilitades per la Batllia d’Andorra en la causa que instrueix contra diferents veneçolans sospitosos d’haver rentat diners a través de BPA. La nota del Tresor dels Estats Units contra l’entitat andorrana incloïa que es calculava que havien passat per BPA diners rentats per valor de 4.200 milions de dòlars. La causa andorrana està centrada en Diego Salazar, cosí de l’expresident de Petróleos de Veneçuela Rafael Ramírez, de qui se sospita que havia creat un entramat per cobrar comissions per aquelles empreses que volguessin obtenir contractes de serveis amb PdVASA.

Es dóna la circumstància que la petroliera estatal es troba en una situació econòmica molt greu que l’ha portat a negociar amb els creditors un intercanvi d’uns 5.300 milions de dòlars de deute per traslladar a bons. Aquesta operació permetria a PdVASA allargar el termini de retorn dels crèdits fins al 2020 perquè actualment és incapaç de fer front al calendari de pagaments. La petroliera fins i tot ha avançat que si els creditors no estan disposats a entrar en l’operació dels bons i l’ajornament dels pagaments, és molt possible que es demani la suspensió de pagaments i la declaració de fallida. El president de la comissió que investiga el cas va afirmar que “si avui PdVASA no pot fer front, entre altres coses, als pagaments amb els creditors internacionals és perquè aquests diners van ser robats”. Guevara va afegir-hi que “es tracta d’11.000 milions de dòlars que no hi ha manera de saber on són, per què es van utilitzar ni en què es van utilitzar”. La investigació està liderada pels diputats de l’oposició, majoritaris a l’assemblea.

LA XIFRA

1000 milions d'euros és la xifra que un empresari veneçolà ha establert com la quantitat que va obtenir una trama corrupta a través de contractes irregulars amb la petroliera estatal veneçolana. L’empresari ha confessat arran d’una causa que se segueix als Estats Units. És un dels onze casos constatats de malversació a PdVASA.

tracking