TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Sistema financer

Els Pujol es querellen contra Cierco

El litigi és per suposada participació en la revelació de comptes a la policia espanyola

Els Pujol es querellen contra Cierco

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La família Pujol ha inclòs Higini Cierco dins de la querella presentada per revelació de secret bancari derivada d’haver facilitat a la policia espanyola les dades bancàries dels comptes de diversos membre de la família a Banca Privada d’Andorra. Segons fonts properes al cas, els Pujol consideren que Higini Cierco hi està implicat després de les informacions i les fotografies publicades per mitjans espanyols. A les imatges i informacions se situa Cierco al costat de Joan Pau Miquel en el bar d’un hotel mirant uns papers suposadament relacionats amb l’entrega de les dades dels Pujol. Els dos estaven presumptament vigilats i gravats per la policia patriòtica espanyola, a la qual teòricament se li va entregar la captura de pantalla amb les xifres exactes dels diners que hi havia en el compte de Marta Ferrusola i de quatre dels seus fills.

Els Pujol, segons diverses fonts properes al cas, consideren que aquestes imatges d’Higini Cierco al costat de Joan Pau Miquel contradiuen l’explicació que l’accionista majoritari va fer davant de la batlle Canòlic Mingorance sobre com s’havien desenvolupat els fets.

El relat de Cierco

Cierco en la declaració indica que és el primer que rep el contacte de l’agregat d’Interior de l’ambaixada Celestino Barroso, instant-lo que gent de BPA ha d’anar a mantenir una reunió a Madrid. En aquest relat, Cierco passa el testimoni a Joan Pau Miquel, que és qui viatja a Madrid, qui s’entrevista amb Fèlix, que resulta ser el cap d’assumptes interns de la policia espanyola Marcelino Martín Blas. Cierco explica a Mingorance que la cita és al hall de l’Hotel Villamagna de Madrid i que és allà on Martín Blas demana a Miquel la informació de comptes a BPA de les famílies Mas, Pujol i Junqueras. L’accionista indica que posteriorment hi ha altres reunions a Madrid entre Miquel i diversos policies, a banda de Martín Blas. Miquel, tal com relata l’accionista a Mingorance, li diu que s’aparti del tema perquè se n’ha d’encarregar ell com a conseller delegat de l’entitat. En diferents fases de les explicacions deixa clar que un cop Joan Pau Miquel entra en escena ell s’aparta de tot l’afer.

Cierco conclou que s’assabenta que hi ha hagut l’entrega de la informació quan El Mundo publica les dades al juliol. “Jo no sabia ni que les va entregar, ho vaig saber quan vaig llegir el diari i li vaig trucar i li vaig dir: ‘Tu, què ha passat?’”.

Presumpta contradicció

Les informacions que va publicar el diari El Español amb imatges de fotocòpies amb les fotografies del seguiment que van fer a Higini Cierco i Joan Pau Miquel es contradirien amb aquesta versió, segons fonts properes al cas. En aquesta informació s’explica que el 6 de juny hauria tingut lloc la suposada entrega d’informació. Hi ha agents de policia secreta en diversos punts del hall de l’hotel.

El desplegament es va fer una hora abans de la fixada per a la trobada. Marcelino Martín Blas va arribar al hall de l’hotel a les 12.45 hores i es va situar “girant a la dreta cap al saló del piano. [...] A les 13.00 hores es detecta l’arribada al saló d’un individu al qual els agents identifiquen de forma clara i determinada com Joan Pau Miquel Prats [...], vesteix camisa blau clar i pantalons texans. Porta una maleta fosca [similar a les que s’utilitzen per guardar ordinadors portàtils]”.

Després arriba Higini Cierco

Miquel i Martín Blas es van trobar i, segons l’acta del seguiment de la policia espanyola, “després de la conversa, Martín Blas va marxar amb la informació [suposadament les dades bancàries], mentre Miquel roman a l’hotel, a la vista dels agents [...]. Joan Pau s’asseu sol en una taula de la zona de l’esquerra de la terrassa, extreu uns documents de la seva maleta i comença a fullejar [...]. A les 13.30 un individu al qual els actuants identifiquen de forma clara com Higini Cierco Noguer –copresident de BPA segons fonts obertes– fa acte de presència a la terrassa, s’asseu al costat de Joan Pau [...]. Higini demana aigua mineral i Joan Pau una hamburguesa i una Coca-Cola. Passats vint minuts, tots dos continuen reunits a la terrassa de l’hotel. Per ordre del cap del dispositiu, cessa el mateix [dispositiu] quan són les 15.00 hores”.

Cierco havia declarat davant la batlle: “Joan Pau, que s’havia vist vàries vegades més a Madrid, que no ho sé, ni li pregunto mai més perquè ell em va dir: ‘Deixa’m i no em preguntis mai més res’”. En un altre moment de la declaració davant Mingorance va especificar: “Et demano que me n’ocupo jo i no tu, és feina meva i no feina teva, passi el que passi i sigui el que sigui.”

tracking