Sistema financer

Alcobé posa el càrrec a disposició de Martí

El ministre revela que va treballar per a l’entitat bancària com a assessor fins al 2013, quan feia almenys un any i mig que havia pres possessió

Alcobé posa el càrrec a disposició de MartíXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, va posar ahir el càrrec a disposició del cap de Govern –avui ho farà per carta– per no “molestar” l’activitat de l’executiu, arran de les informacions que publiquen diaris digitals espanyols que el connecten directament amb la relació de l’exconsellera general Meritxell Mateu amb Banca Privada d’Andorra (BPA) i que asseguren que va retirar diners de l’entitat abans de la nota de la FinCEN. “En cap cas vull que aquest soroll mediàtic pugui entorpir l’acció del Govern”, va manifestar ahir a la tarda en una roda de premsa convocada expressament. Un “soroll mediàtic” que respon, a parer del ministre, a “una campaya de difamacions, acusacions i manipulacions contra mi” que “únicament pretenen desgastar i desacreditar la feina feta”, i també “desestabilitzar el Govern” per la gestió de la crisi BPA i la intervenció de l’entitat.

“Sincerament crec que és una situació francament perversa on tot s’hi val per fer mal”. Per això, i perquè “s’està utilitzant la meva persona per desgastar un Govern i un projecte polític”, Alcobé va considerar “necessari” sortir públicament a explicar-se. Això tot i considerar “inversemblant haver d’arribar a aquests extrems” de revelar “fets personals i privats”.

Moviments bancaris

Amb relació a les informacions que asseguren que Alcobé va retirar diners de BPA abans de la nota de la FinCEN, el ministre va decidir detallar ahir alguns dels moviments bancaris que va efectuar. Segons va declarar, va retirar 108.000 euros el 12 de març de l’any passat –dos dies després de la comunicació– d’un compte d’una societat d’inversions que comparteix al 50% amb un soci i l’endemà va treure 25.000 euros del compte personal “per la necessitat de fer uns pagaments en aquelles dates”. Un cop instaurades les restriccions de retirada de líquid, ingressa les dues quantitats prèviament extretes els dies 16 i 18 de març perquè, segons va adduir, “com a ministre em considero amb el deure de restituir els fons retirats”. Per tant, “no és cert que vaig retirar cap euro abans de la nota de la FinCEN”. Per altra banda, el 4 de febrer del 2015 va realitzar un canvi de dòlars a euros des del compte de la societat d’inversions perquè “entre el segon semestre del 2014 i el gener del 2015” el tipus de canvi va baixar “de forma considerable” i, per tant, “el benefici de prop d’un 20% va fer que decidíssim canviar de dòlars a euros”. Aquest, va dir, va ser “l’únic motiu” que va motivar el moviment.

Paral·lelament, el ministre va voler explicar-se també sobre la seva relació amb BPA com a consultor i economista. Segons va narrar, va mantenir una col·laboració amb l’entitat fins al 2013 – essent ministre des del juny del 2011– per elaborar publicacions econòmiques. Un cop nomenat, va sorgir la “necessitat” de realitzar un traspàs al servei d’estudis de l’entitat. “Arribada l’etapa de ministre jo estava al mig de l’anuari del 2011”, va assenyalar, i va precisar que “vaig acabar el treball de l’anuari del 2011 i vaig participar a l’anuari del 2012 que es publicaria l’any següent”.

“Cap dels abonaments rebuts als meus comptes s’ha efectuat des de Landstreet o altres societats” vinculades a BPA. Es tracta de la societat panamenya de la qual va cobrar Meritxell Mateu per, suposadament, beneficiar el projecte d’Allianz per crear un centre d’operacions per atreure la cotització a la Seguretat Social de treballadors de fora de la Unió Europea. Això segons s’explicita en uns correus electrònics publicats per mitjans espanyols que revelen que el banc hauria estat pagant la consellera general perquè fes de lobbista i que també impliquen Alcobé.

Sobre aquesta qüestió, el ministre va assegurar que és “completament fals” que de les missives se’n desprenguin activitats irregulars i va apuntar que la seva participació va ser per “analitzar i estudiar” un projecte, el de l’asseguradora, que “era de país i d’interès general” i que podia arribar a ser “molt important” per al país. Alcobé va assegurar que “desconeixia” els termes contractuals de Mateu amb BPA i que la dimitida “ens va informar del projecte com d’altres persones”. El ministre va concloure que té “la consciència molt tranquil·la”.

Liberals aplaudeix Alcobé

Després de conèixer la decisió del ministre, Liberals d’Andorra va emetre un comunicat en què va aplaudir “que el ministre Alcobé assumeixi les seves responsabilitats” i va demanar al cap de Govern que no el mantingui al gabinet. “Com és d’esperar i com s’exigeix d’un cap de Govern responsable, l’acceptació de la dimissió d’Alcobé ha de ser un fet consumat en les pròximes hores”, va apuntar, alhora que va remarcar que “les pràctiques irregulars posen el Govern en una situació molt complicada”. El grup parlamentari liberal ha demanat a la Sindicatura si a més de Mateu hi ha altres càrrecs públics que hagin cobrat de Landstreet.

tracking