Medi ambient

Els banders tindran un gos per localitzar verins

La ministra Calvó anuncia que assumiran més competències i tindran més mitjans tècnics

Banders tindrà un gos per localitzar verinsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cos de banders disposarà, d’aquí a uns tres mesos, d’un gos ensinistrat que s’encarregarà de ­detectar verins a les zones públiques. La mesura es va anunciar ahir durant la celebració, per primera vegada, de la festa patronal del cos, i ve donada per l’enverinament, fa uns mesos, d’uns quants animals mentre passejaven amb els seus amos pel carrer.

Els banders a més, amb la nova Llei de caça, tenen les competències per obrir expedients i sancionar els infractors. El director del cos, Miquel Rossell, va destacar que amb l’assumpció d’aquestes competències “ens cal una eina per poder ser més àgils en la detecció dels verins”. Rossell va destacar que “estan col·locats en qualsevol lloc i no només hi tenen accés els animals, també les persones”. El director va destacar que el nou membre ja està sent ensinistrat, un procés que s’allargarà uns tres mesos més: “Necessita molta formació, més que un gos de rastre”, va detallar. Aquest animal s’afegirà als tres que ja ajuden el cos i que rastregen sang i peixos.

Sobre el nombre d’efectius de què disposen, Rossell va manifestar que “sempre són pocs però hem de ser conscients del moment que viu el país” i que per tant “amb el que tenim intentem fer tot l’encomanat”. Més optimista en aquest sentit va ser la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, que va assenyalar que els 19 components actuals “creiem que són suficients”. A més va destacar que “el que és important és que anem ampliant la feina del cos i dotant-los de més mitjans”. Un increment de feina que “no necessàriament” ha de suposar incrementar la plantilla.

D’altra banda, el cos de banders participarà avui en una reunió que es realitzarà en diferents punts fronterers juntament amb membres del cos d’agents rurals de Catalunya, de l’Office National de Chasse et la Faune Sauvage francès, i dels Agents Forestaus de la Val d’Aran. L’objectiu és preparar una operació conjunta que permeti verificar i perfeccionar la col·laboració entre els serveis que realitzen els diferents cossos i per mantenir la pressió sobre qualsevol activitat que pugui afectar la biodiversitat de tots dos costats fronterers.

EL COS ESTRENA LA SEVA FESTA PATRONAL EN HONOR A SANT FRANCESC D'ASSÍS

Els banders van celebrar ahir la seva primera festa patronal, en honor a Sant Francesc d’Assís, patró dels animals i l’ecologia. La jornada va començar amb una missa a l’església de Sant Esteve de la capital, oficiada pel Copríncep episcopal, Joan Enric Vives. A continuació, al Centre de Congressos es va retre un homenatge als agents que han estat de servei durant més de 20 anys i a les famílies dels dos banders que durant els darrers anys han perdut la vida. També es va entregar un diploma als dos nous membres del cos. Rossell va destacar que són “un actor indispensable per a la política mediambiental”, mentre que Calvó va expressar que “vetllen per un dels béns més preuats del país, el medi ambient”.

tracking