Afers exteriors

Martí veu l'acord amb la UE com una oportunitat per als petits estats

El cap de Govern creu que és “l’evolució lògica” i destaca la negociació conjunta

Martí veu l'acord amb la UE com una oportunitat per als petits estatsSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En el marc de la visita del cap de Govern, Toni Martí, a San Marino com a orador oficial de la investidura dels capitans regents, aquest va referir-se al procés de negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Davant dels representants de les institucions de San Marino va indicar que l’acord amb la UE i accedir al seu mercat interior és part de l’evolució lògica dels dos països i que obrirà les portes als potencials dels petits estats. Així, segons es va informar mitjançant un comunicat, en la seva intervenció va ressaltar els nombrosos punts en comú en les trajectòries històriques de San Marino i Andorra, en la llarga tradició parlamentària, l’estabilitat i la continuïtat institucional, en l’aposta per la pau i la solució negociada dels conflictes, la neutralitat i la capacitat d’adaptar-se i mantenir la pròpia identitat dins el canviant entorn europeu. També va voler constatar que el repte conjunt d’assolir l’acord d’associació refermarà els llaços entre els petits estats negociadors que ara també compartiran un projecte de futur.

Martí va recordar que la negociació arriba després d’un camí de reformes cap a la transparència i la cooperació econòmica i que es tracta de “defensar el que som però també de defensar el que podem arribar a ser”. De fet, en el discurs va apel·lar a la sensibilitat de la Unió Europea i la resta d’organitzacions internacionals a les realitats de San Marino, Andorra i Mònaco, per entendre i donar resposta a les seves singularitats locals i a les dels seus ciutadans.

El cap de Govern va agrair l’honor d’haver pogut participar com a orador oficial en la cerimònia d’investidura dels capitans regents, conscient de la importància simbòlica i del valor democràtic. Durant la tarda la delegació andorrana –també ha viatjat el ministre d’Afers Exteriors– es va reunir amb l’equip de govern de San Marino per intercanviar punts de vista relatius a la negociació amb la UE.

tracking