Trànsit

Col·lapse a l'N-145 per una protesta en tractors

Una tractorada d’Unió de Pagesos provoca retencions de nou quilòmetres durant el matí

Col·lapse a l'N-145 per una protesta en tractorsCYNTHIA SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els agricultors participants en la protesta denunciaven la pèrdua d’ajudes a la ramaderia i l’agricultura ecològica previstes per part del departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya. El sindicat Unió de Pagesos (UP) va valorar la pèrdua en 419.996 euros per a l’Alt Urgell i en 553.981 euros per a la Cerdanya, unes retallades que “dificulten la viabilitat” de les explotacions, tal com va assegurar el responsable d’organització d’UP, Josep Carles Vicente. La marxa de protesta, convocada a les onze del matí a la rotonda de la Seu, va provocar cues de fins a 9 quilòmetres entre la capital alturgellenca i la Farga de Moles. El trànsit no es va normalitzar fins a les dues de la tarda. Segons l’Agència de Mobilitat, l’acció no va tenir incidències destacables en la circulació interna al Principat.

Segons el sindicat UP, les imposicions de la Comissió Europea i la retallada del 20% de les ajudes agroambientals en agricultura i ramaderia ecològica del nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) “ha propiciat que els ramaders ecològics de muntanya perdin una mitjana de més del 50% de les ajudes respecte a l’anterior PDR”. Aquest fet suposa que les 23 explotacions beneficiàries de l’ajuda en el 2015 a l’Alt Urgell i les 29 de la Cerdanya deixessin de percebre 26.944 euros i 38.113 euros respectivament, va assenyalar.

Vicente va lamentar que que el departament d’Agricultura català “faci cas omís a les decisions dels nostres electes al Parlament” i va qualificar la retallada dels ajuts de “descomunal i injustificada” i que “posa entre les cordes moltes de les explotacions ecològiques de muntanya”. “No ens podem permetre decréixer en un moment d’oportunitat econòmica com l’actual”, va concloure. El responsable d’acció sindical d’UP a les comarques de muntanya, Joan Guitart, també va denunciar que el Govern “ens deu el 48% de les ajudes del 2014” i va afirmar que “és molt trist que aquestes retallades no vinguin de Madrid sinó de la nostra pròpia casa “.

El recorregut amb els tractors i vehicles dels pagesos –una vintena en total– va sortir de la rotonda de la Seu en direcció a la duana de la Farga de Moles pocs minuts abans de les 11.30 hores. El trajecte, que van fer a una mitjana de 7 km/hora va provocar retencions importants en tot el tram de la via, d’uns 9 quilòmetres de longitud. Un cop va arribar a la duana, la comitiva va tornar amb la marxa lenta cap a la Seu. La normalitat en la circulació de vehicles per l’N-145 va quedar restablerta cap a les dues del migdia. L’acció també va tenir incidència en el transport públic. Segons van explicar usuaris que volien agafar el bus a les onze del matí que surt de la capital alturgellenca en direcció al Principat, la sortida es va retardar dues hores, fins a la una del migdia.

tracking