Finances comunals

Increment d'impostos i mig milió per invertir

El comú incrementa un 30% el que es paga d’higiene i enllumenat i també apuja la radicació d’activitats en alguns casos

Increment d'impostos i mig milió per invertirFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria va aprovar ahir, finalment, el pressupost del 2016 amb l’abstenció de la minoria. Pel que fa als números per a aquest any en destaca especialment l’increment que registraran alguns impostos i taxes per permetre un increment d’ingressos i, alhora, eixamplar el límit d’endeutament. “Ens veiem obligats a apujar els impostos”, va assegurar el cònsol major, Josep Vila, tot i admetre que “la reacció de la gent mai és positiva, però és el que toca fer”. I és que no va amagar que “així no podíem continuar perquè si no el comú no aguantava un any més” sense ésser intervingut.

Així doncs, s’ha optat per incrementar un 30% la taxa d’higiene i enllumenat. Després de fer una anàlisi del servei es va detectar que aquest li costa al comú 1.078.100 euros, mentre que tan sols es recapten 418.132 euros. Amb el canvi, la corporació preveu ingressar uns 125.000 euros més, arribant als 543.572 euros. “Tot i l’augment, seguim sent la parròquia més barata”, va destacar Vila. I és que el cost mitjà per habitant d’aquesta taxa a Sant Julià passarà de 45 a 58 euros, per sota, encara, de la Massana, que és la segona parròquia més econòmica amb un cost de 61 euros de mitjana per persona. A més de l’increment impositiu, però, el cònsol va destacar que la previsió és poder rebaixar d’uns 200.000 euros el cost actual del servei.

Més canvis

D’altra banda, també es va anunciar una pujada de l’impost de radicació d’activitats per a les gasolineres, els bancs, les grans superfícies i la indústria del tabac. Una mesura que farà créixer en 300.000 euros els ingressos d’aquest capítol. A més, per intentar revitalitzar el teixit comercial s’han revisat els coeficients que s’apliquen en algunes zones de la parròquia en funció dels preus dels lloguers. Així, els espais més desfavorits com alguns trams de l’avinguda Verge de Canòlich, de l’avinguda Rocafort o la plaça Major, redueixen el coeficient del 2 a l’1,5, mentre que en zones de magatzems s’ha apujat. “Calia fer aquest gest i fer justícia”, va assegurar el mandatari lauredià. El capítol d’ingressos també es veurà afavorit per l’entrada de més de 530.000 euros corresponents a una cessió econòmica que estava pendent de cobrar.

Pel que fa a les despeses el cònsol va recordar que s’han hagut de cenyir a l’informe del Tribunal de Comptes que fixava els objectius de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària i fiscal per a l’exercici 2016 i que els exigeix una rebaixa del 3,3% de les despeses. El capítol de personal es manté pràcticament estable, amb un petit augment del 0,36%, però en canvi es redueixen de manera dràstica les transferències a societats (-422.288 euros). Això s’explica per la decisió del comú de deixar de transferir diners o fer préstecs a Camprabassa. Qui resulta més perjudicat, però, amb la delicada situació financera del comú és el capítol d’inversions. Dels 1,5 milions pressupostats el 2015 es passa a tan sols 523.172 euros (-66%). “És inversió de reposició, no podem fer res més”, va remarcar. Per tot plegat es preveu tancar l’exercici amb un dèficit d’1,7 milions milions per la suma del crèdit extraordinari de 3,5 milions aprovat a l’inici del mandat. Quant a l’endeutament es preveu que a 31 de desembre se situï en 22,72 milions, reduint així els 23,2 actuals.

Els consellers de la minoria es van abstenir en la votació. Joan Albert Farré va argumentar la decisió perquè no se’ls ha deixat participar en l’elaboració dels números. “No ens han deixat participar i no hem pogut expressar els nostres neguits. No hem volgut fer un vot d’oposició perquè entenem que el poble necessita aquests pressupostos però sí que fem un vot d’abstenció perquè no ens permeten participar-hi”, va afirmar.

SUPORT DE MAJORIA I MINORIA ALS COMPTES 2015

El ple de Sant Julià, tant majoria com minoria, va donar llum verd als comptes del 2015 quedant subjectes, però, a un resultat favorable de l’auditoria que ha de fer el Tribunal de Comptes. La corporació va tancar l’any passat amb un superàvit de 163.862 euros. També es van aprovar els comptes de les societats participades (escola bressol, Sasectur i Camprabassa). En el cas de la societat que gestiona el parc de Naturlandia, tot i registrar un dèficit d’1,7 milions, el cònsol va remarcar que els resultats són millors que el 2014 i s’espera poder aplicar mesures, que es detallaran en la reunió de poble que se celebrarà la setmana que ve, per tal de mantenir la tendència i fer viable la instal·lació. D’altra banda, el comú també haurà d’ampliar el capital de l’escola bressol i Sasectur i modificar les amortitzacions de Camprabassa ja que l’auditoria ha detectat que no s’estan fent bé.

tracking