Reportatge

Art solidari per l'Alzheimer al Museu del Tabac

El Museu del Tabac acollirà fins al 16 d’octubre una exposició de més de 40 peces que servirà per recollir fons en benefici de la Fundació Pasqual Maragall.

Art solidari per l'Alzheimer
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

’Alzheimer és una de les malalties que més afectació té sobre la societat actualment i avui dia no té cura, ni es coneixen ben bé les causes de la seva aparició i evolució. La recerca, doncs, esdevé fonamental per donar solucions i respostes a pacients i familiars que la pateixen de manera directa. Una de les entitats que en els darrers anys més s’hi ha implicat és la Fundació Pasqual Maragall, creada per l’expresident de la Generalitat de Catalunya, que pateix la malaltia.

Per tal de recaptar fons, la fundació, juntament amb Andbank i el Museu del Tabac, va inaugurar ahir una exposició a l’espai cultural de Sant Julià de Lòria que s’allargarà fins al 16 d’octubre titulada Art a consciència. La mostra es va fer per primera vegada l’any 2010 i “ara l’hem volguda portar a Andorra perquè es conegui el projecte de la fundació i aconseguir recursos perquè es pugui seguir investigant”, explica la portaveu de la fundació i filla de l’expresident català, Cristina Maragall. En total són més de 40 peces, entre les quals hi ha 24 quadres, 12 làmines gràfiques i 7 escultures. Totes a la venda, a un preu variat perquè sigui apte per a totes les butxaques: dels 4.000 euros d’un quadre d’Antoni Clavé fins a una làmina de 50 euros. “La compra es fa a través del web de la fundació i allà es pot veure a què destinem els recursos i com els captem”, detalla.

A banda, també ahir, la neuropsicòloga Nina Gramunt va pronunciar una xerrada per conscienciar sobre hàbits per ajudar a prevenir l’Alzheimer. Precisament en la prevenció se centren la majoria de les investigacions en l’àmbit mundial. “Durant molts anys els esforços es van centrar en la curació de pacients que ja tenien la malaltia molt avançada, i no s’han obtingut resultats. Com que hi ha l’evidència que la malaltia comença 15 o 20 anys abans que es manifesti, en l’àmbit internacional hi ha un consens” per enfocar la recerca en l’origen, afirma Maragall. Avui en dia ja es poden detectar “alguns factors que sabem que al final poden produir la malaltia”, com ara “l’acumulació de beta amiloide al cervell”, unes mol·lècules que eleven el risc de contraure l’Alzheimer. Això fa que la portaveu sigui optimista de cara a trobar un fàrmac a uns deu anys vista que “almenys en pugui endarrerir l’evolució”.

Art solidari per l'Alzheimer al Museu del Tabac

Art solidari per l'Alzheimer al Museu del Tabac

tracking