Economia

Les asseguradores volen més temps per adaptar-se

El sector reclama que la norma tingui en compte les especificitats del mercat del país

Les asseguradores volen més temps per adaptar-seFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i que les empreses asseguradores coincideixen que era necessària una nova llei per al sector, afirmen que veuen in­suficient el termini que els ha deixat el Govern per adaptar-se a la nova legislació, que es preveu que entri en vigor l’1 de gener del 2018. En aquest sentit, Amadeu Codina, president de l’Associació de Societats Andorranes d’Assegurances i Reassegurances, indica que la llei “és necessària i que fa temps que la demanem, però que arriba en un moment que per a les companyies es fa difícil complir amb la solvència”. Per això, remarca que ells demanaven “més termini de temps”.

De la mateixa manera s’expressa Jaume Talarn, director de Multisegur Assegurances. “No hi ha temps ni per a nosaltres ni per al Govern”. A més, Talarn creu que la normativa hauria d’anar acompanyada d’altres lleis com la del control de la mediació entre el client, la companyia i els professionals o la de pensions.

Aquesta ha estat la reacció, després que el dimecres passat el Govern anunciés que el consell de ministres havia aprovat el projecte de llei d’ordenació i supervisió d’assegurances. Segons va relatar aquell mateix dia el ministre de Finances, Jordi Cinca, la nova norma persegueix regular el sector i adaptar-lo als estàndards internacionals perquè les empreses andorranes puguin créixer i endinsar-se als mercats estrangers.

Per Carles Godó, director general del grup Assegur, la normativa servirà per posar “un marc d’actuació” per al gremi, però no creu que afavoreixi que les asseguradores surtin a l’exterior perquè “les empreses andorranes són petites” i creu que és difícil que puguin complir amb la legislació de mercats més grans.

El fet que es vulgui equiparar als estàndards internacionals aixeca temor entre el sector. Àngels Hernández, gerent delegada d’Axa Patrimoine Assegurances, per exemple, valora positivament que es consideri la normativa internacional, però ressalta que també “s’ha de tenir en compte les dimensions del país, on les empreses són més petites que les d’altres Estats europeus”. D’igual manera s’expressa Pere Joan Tomàs, del grup Becier, que demana que la llei s’apliqui d’una forma “equilibrada”. Amb la nova norma, relata, el gremi haurà de complir uns requisits de control i d’administració de despeses, entre d’altres, però manifesta que “les companyies andorranes no poden tenir la mateixa solvència que les europees”.

L’altra novetat és que es dotarà l’Institut Nacional Andorrà de Finances dels recursos necessaris perquè controli les asseguradores. “És positiu que hi hagi un organisme que reguli si una companyia té deficiències”, defensa Codina. Això, diu, “donarà seguretat als clients sobre les companyies que operen”.

tracking