Comptes lauredians

El comú lauredià votarà si du els comptes a la fiscalia

El comú de Sant Julià decidirà la setmana vinent si porta al ministeri públic les irregularitats detectades en els comptes del 2015

El comú lauredià votarà si du els comptes a la fiscaliaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria comunal de Laurèdia en Comú no té un posicionament unitari respecte a què s’ha de fer amb les irregularitats detectades en els comptes del 2015. La decisió final segurament no quedarà fixada fins a la reunió del consell de comú on s’ha d’aprovar el pressupost del 2016 i on s’analitzaran al detall els punts polèmics dels comptes del 2015. Cal recordar que hi ha pagaments fets pel comú i rebuts per Naturlandia que no tenen una justificació clara, motiu pel qual el cònsol Josep Vila s’ha negat fins ara a aprovar els comptes de l’any passat. Tot i les divergències, el grup ha acordat tancar la crisi que estava erosionant de forma important tant a la majoria comunal com als cònsols i aprovar els comptes de l’any passat. La signatura del tancament del 2015 obre la porta a aprovar el pressupost d’aquest any després que la parròquia faci tres quartes parts de l’any que estigui sense pressupost i sense haver ingressat ni el foc i lloc ni el tribut sobre activitats econòmiques.

Laurèdia en Comú ha tancat així un calendari provisional per a una setmana vinent molt intensa. D’entrada, dilluns hauria de trametre tota la documentació a l’oposició. La comissió de finances hauria de tancar el cercle per a l’aprovació dels comptes un cop estiguin signats pel cònsol. Aquest pas permetria convocar dijous el consell de comú on s’aprovaria el pressupost del 2016. Al mateix temps ja es convocaria una reunió de poble, en principi per al mateix divendres, on Josep Vila explicaria a tota la ciutadania què ha estat passant durant aquests nou mesos d’inacció comunal, derivats de l’escenari que es va trobar un cop va accedir al càrrec.

Situació tensa

La situació és, i es preveu que sigui, força tensa. La majoria comunal es troba dividida en dos bàndols. D’una part, la tendència majoritària agrupa els que creuen que no s’han de portar les irregularitats detectades a la fiscalia. Un dels grans arguments a favor d’aquesta tesi és el risc pel precedent que es podria crear i que s’obri la veda que les noves majories comunals entrants d’una elecció portin a la fiscalia els comptes dels sortints. En aquesta línia també s’apunta que el comú al final s’acabarà gastant molts diners en advocats. Però el pal de paller dels que defensen aquest posicionament passa perquè consideren que l’obligació del comú es limita a exposar els fets (i això es farà en la sessió del consell de comú) i que sigui la fiscalia qui actuï d’ofici si ho creu convenient un cop s’hagi fet pública la seqüència dels fets.

Hi ha una minoria dins de Laurèdia en Comú que considera que s’ha de portar la situació a la fiscalia. En primer lloc perquè no fer-ho vorejaria el ridícul vist que si han passat nou mesos sense aprovar els comptes de l’any passat, sense pressupost d’enguany i sense cobrar els impostos era perquè el motiu era extremadament greu. En cas que ara s’aprovi tot sense fer res el comú donaria una imatge difícil d’explicar. Un altre motiu per defensar el trasllat a la fiscalia passa per la responsabilitat del nou equip comunal en contra de la impunitat. No es tracta d’acusar ningú sinó de fer constar que diversos moviments de diners que s’han fet, amb segons quins beneficiaris finals, van en contra de les bones pràctiques de gestió comunal. I que l’obligació d’un equip de Govern és alertar sobre allò que s’ha fet malament amb els diners públics. I finalment, perquè la facció minoritària al comú considera que no van ser elegits per protegir l’anterior comú sinó per canviar totalment la forma de gestionar la parròquia. En aquest sentit, defensen que no fer res seria trair els votants que van girar el color del comú.

ELS DUBTES DEMÒCRATES

Els demòcrates lauredians s’estan movent en la línia de no actuar contra els comptes del mandat Gil-Torrentallé, segons fonts properes a la majoria comunal. L’estratègia política a la parròquia, amb la possibilitat d’obrir un front ampli que passi a ser el partit de referència en els propers anys, recomanaria que no s’ataqui els components de l’últim comú d’Unió Laurediana. Els moviments polítics no s’han aturat després de les eleccions i els demòcrates prefereixen no tenir més fronts oberts. El cònsol major tampoc és favorable a portar el tema a la fiscalia.

tracking