Economia

L'INAF supervisarà les asseguradores

La nova llei del sector s’adaptarà als nous temps, als requeriments internacionals i protegirà més els consumidors

L'INAF supervisarà les asseguradoresXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va presentar ahir el projecte de llei d’ordenació i supervisió d’assegurances i reassegurances. Entre les novetats que aporta el text, que haurà d’aprovar el Consell General, hi ha que l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) serà qui supervisi el sector, enlloc del ministeri de Finances com fins ara. Aquest canvi implicarà, de retruc, un canvi en el nom de l’organisme, que passarà a dir-se Institut Nacional Andorrà d’Assegurances i Finances (INAAF).

La llei regularà un sector que, tal com va reconèixer Cinca, actualment té una legislació “molt desfassada”, que data del 1989 i que dóna cobertura a un “sector que s’ha desenvolupat molt”. L’articulat donarà més seguretat al consumidor i el ministre el va qualificar de “proteccionista i garantista de l’usuari”, ja que “els contractes seran més clars”.

A més, va destacar que el marc actual no compleix els requeriments internacionals. En concret va citar alertes rebudes pel Fons Monetari Internacional i pel Moneyval. Una de les coses que reclamava l’FMI era que la supervisió fos a càrrec d’un organisme independent, tal com succeirà amb el nou INAAF. Però per assumir totes aquestes tasques, l’INAF haurà de créixer. En concret, el ministre va apuntar que “hem fet un estudi” que conclou que caldrien “sis o set persones” només centrades en aquest àmbit. I va afegir que si s’hagués de fer un organisme nou seria molt més car. El Moneyval, en canvi, se centrava en els controls de prevenció de blanqueig, raó perquè hi hagi vinculació amb l’INAF.

Obertura

El projecte de llei abraçarà tant les companyies del Principat, com les delegacions d’empreses estrangeres o grups bancaris que també ofereixen productes financers vinculats amb les assegurances. A la vegada, tal com va avançar Cinca, “permetrà mirar a l’exterior” a les asseguradores nacionals i “poder comercialitzar nous productes a Andorra” que ara s’escapaven de la regulació.

Tot i això, va admetre que amb el nou articulat “no es podrà donar abast a tot el sector”: “La llei és el marc regulador i de manera volguda s’han deixat al marge algunes coses que necessitaran lleis específiques”, i va citar una llei de contracte d’assegurances, una llei de mediació –per regular els corredors d’aquests productes–, o una llei de plans de pensions, entre altres.

Tot plegat està previst que es faci efectiu l’1 de gener del 2018, coincidint amb “l’inici d’un any comptable”, situació que facilitarà una mica la feina a les empreses. La data per Cinca és “ambiciosa” donats els molts canvis als quals s’hauran d’adaptar les companyies. “Hem de trobar un equilibri entre que no podem endarrerir la reforma però fer que sigui assumible”, per això va obrir la porta que es pugui endarrerir el termini aplicant lleis transitòries en alguns punts.

tracking