Sistema financer

El propietari de Vall Banc es reunirà amb Martí el mes vinent a Andorra

J. C. Flowers arribarà el dia cinc per refermar el compromís del fons que posseeix amb la nova entitat i la voluntat de quedar-se molts anys al país

J. C. Flowers es reunirà amb Martí a Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cristoph Lieber, conseller delegat de Vall Banc, va assegurar als treballadors a principis de mes que el grup JC Flowers, propietari de l’entitat, es quedarà molts anys al país. Per refermar aquest compromís i esvair els dubtes de l’operació amb la que es apoderar del control del banc, el propietari del fons d’inversió, J. C. Flowers, visitarà Andorra el cinc de setembre. En la trobada que mantindrà amb el cap de Govern, Toni Martí, segon fonts de l’entitat, li explicarà que darrere de la compra de Vall Banc hi ha una voluntat de perdurabilitat en el sector, fins a l’extrem que han qualificat la inversió com la nova joia de la corona del grup. En cap cas, doncs, hi ha la voluntat de vendre el banc tal com s’havia especulat per ser el propietari un fons d’inversió. En la mateixa línia, donarà detalls sobre la gran inversió que té previst fer el grup per disposar de la tecnologia més sofisticada del mercat en serveis de gestió de patrimonis.

J. C. Flowers també té programades reunions amb directius i treballadors de l’entitat, on a banda de reiterar-los el missatge exposat a Martí, es tractaran temes estratègics i tècnics per dibuixar les línies mestres del banc. La visita del propietari de Vall Banc té una significació especial des del moment en què Flowers no té per costum desplaçar-se al llocs on té inversions. En aquests moments té 45 institucions financeres a 16 països amb una inversió de més de 14.000 milions de dòlars.

Ser el millor, no el més gran

El consell d’administració de l’AREB va vendre Vall Banc al fons nord-americà el 21 d’abril passat per 29 milions d’euros, amb un primer pagament de 7,5 milions, i la resta se satisfarà de forma esglaonada en funció de l’evolució del negoci. La venda es va formalitzar el 15 de juliol i des del primer moment es va destacar la voluntat, segons fonts del banc, de convertir-se en referent en banca privada i gestió de patrimonis. El seu president, Michael Christner, va especificar que “Vall Banc no aspira a ser el més gran, sinó a ser el millor”, i que combinaran l’activitat bancària amb el “servei a la plaça, per la contribuir al creixement del país”.

Vall Banc va començar a operar l’onze de maig encara sota el control de l’AREB després de catorze mesos que BPA fos intervinguda i el primer dia es va retirar un milió d’euros. Ara ja tutelat pel nou conseller delegat Cristoph Lieber, presenta un 24% de core capital, el que significa que és un dels bancs més capitalitzats del món. Lieber ha destacat la transparència, tots els clients han estat supervisats i han superat l’anàlisi.

L'ENTITAT CAPTA NOUS CLIENTS

Executius de Vall Banc han mantingut reunions periòdiques amb els grans clients de l’entitat per explicar-los el projecte que tenen de banca privada i gestió de patrimonis des del mateix moment en què el fons d’inversió nord-americà es va posar al capdavant. Els resultats han estat satisfactoris, segons han explicat fonts del banc. Com a conseqüència de les trobades, clients actuals han fet noves imposicions dineràries amb la voluntat d’incrementar l’operativa amb Vall Banc. Però les entrades de diners no han estat només per part dels que ja eren clients, sinó que n’han arribat de nous, segons les mateixes fonts. En el moment d’obrir, Vall Banc tenia uns 21.000 clients que provenien de BPA després de superar controls exhaustius.

LA GENERALITAT CELEBRA LA CAUSA PER LA DENÚNCIA DELS CIERCO

El govern de la Generalitat de Catalunya celebra que la batlle Canòlic Mingorance hagi obert una nova causa per investigar les presumptes pressions que alts comandaments de la policia espanyola haurien realitzat als germans Higini i Ramon Cierco per tal que facilitessin informació bancària de l’expresident català Jordi Pujol, d’Artur Mas i d’Oriol Junqueras, tal com va denunciar Higini Cierco a la batlle durant la seva declaració de la setmana passada.

Segons fonts de presidència de la Generalitat publicades per mitjans catalans, ho consideren part de la guerra bruta d’Espanya contra el procés independentista. També lamenten que hagi de ser la Justícia del Principat, i no l’espanyola, la que investigui aquest cas, que, segons creuen, “fa mal a la credibilitat de la política i les institucions” d’Espanya.

Per la seva banda, el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, va demanar ahir en una entrevista a TV3 que es comprovi si realment van existir aquestes suposades pressions de la policia espanyola.

Compareixença

D’altra banda, l’exadvocat dels germans Cierco –que en va deixar la defensa fa unes setmanes–, Jaume Bartumeu, va refusar ahir respondre al conseller general del Partit Socialdemòcrata, Pere López, que va assegurar que demanaria la compareixença de Bartumeu a la comissió sobre l’afer BPA del Consell General. López va anunciar la petició per tal que l’advocat ratifiqués en seu parlamentària les declaracions que va fer la setmana passada en un mitjà de comunicació català, en les quals confirmava les pressions rebudes pels Cierco.

Bartumeu va afirmar que “si el Consell General em demana comparèixer, contestaré i faré pública la meva resposta”, sense detallar si acceptarà, o no, presentar-se davant els parlamentaris. “Primer m’ho han de demanar i després contestaré”, va reiterar. En la comissió també hi compareixeran els germans Cierco.

López va afegir que “si encara hi ha més coses que ha estat amagant [Bartumeu], que també les digui i les posi en coneixement del conjunt dels consellers generals i de la població” andor­rana.

tracking