Estadística de consum

El Servei d'Atenció al Consumidor rep 107 queixes sobre comerç

El Servei d’Atenció al Consumidor acumula 107 queixes d’usuaris entre gener i juny relacionades amb els establiments

El Servei d'Atenció al Consumidor rep 107 queixes sobre comerçFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei d’Atenció al Consumidor del Govern ha rebut un total de 347 queixes durant el primer semestre del 2016, una xifra lleugerament inferior a les 361 registrades en el mateix període del 2015, però un pèl superior a les 302 del 2014. Segons es desprèn d’aquestes dades, el sector que més n’acumula és el comerç, tenint en compte que engloba molts àmbits diferents. Concretament en suma 107, 52 corresponents als establiments d’elec­trònica, 23 reclamacions relacionades amb la venda al detall, 13 amb els grans establiments, vuit pel comerç electrònic, set per lloguer de material i quatre pel sector de la moda.

Per darrere del comerç se situa el sector hoteler, que registra 68 reclamacions i en tercer lloc es troben les queixes relacionades amb els vehicles, que en són 35. Per sota d’aquestes n’hi ha 20 relacionades amb l’habitatge, 20 més que tenen a veure amb el transport, 18 corresponen al sector de les telecomunicacions, 11 amb la restauració, vuit per a les assegurances, set per als bancs i quatre per a serveis públics.

El president de la Unió Hotelera, Àlex Armengol, va voler destacar que per reduir el nombre de queixes que arriben al servei “és un treball de tots”, però va deixar clar que des del sector “apostem per la qualitat i és el missatge que intentem passar”. Amb tot, va assenyalar que “és normal” que el comerç sigui qui més reclamacions acumula perquè “hi ha moltes botigues”.

Gestió

Segons les dades del Servei d’Atenció al Consumidor, de les 347 reclamacions gestionades, 230 han estat solucionades, dues no van ser acceptades, 83 es van considerar no procedents, a 24 no hi ha hagut acord i vuit més es troben en tramitació. Cal destacar, també, que set d’aquestes reclamacions han conclòs amb una proposta d’expedient sancionador.

Pel que fa a la procedència dels consumidors que han fet arribar queixes i reclamacions al servei, el 44,38% d’aquestes reclamacions, concretament 154, han estat presentades per residents a Andorra i el 55,62% per clients d’altres països. En aquest sentit, en destaquen especialment els espanyols, d’on han provingut 162 de les queixes tramitades. Un fet que no sorprèn si es té en compte que la major part dels turistes que arriben al Principat són del país veí del sud. Molt més enrere hi ha les queixes procedents de consumidors francesos, amb tan sols 15, i en tercer lloc, les dels portuguesos amb un total de set.

El registre també identifica els principals motius pels quals els clients presenten alguna reclamació i tal com mostren les dades, la majoria són per manca de conformitat amb la compra o la prestació del servei, que han generat 138 queixes. En segon lloc hi ha la manca d’eficiència i de diligència en la prestació de serveis, amb 115 queixes. De fet, aquests dos motius són els que provoquen un major nombre de reclamacions, molt per sobre de la resta, ja que en tercer lloc hi ha les 17 que es van presentar per la mala atenció o per haver rebut un tracte deficient. Cal tenir present que en la diagnosi sobre el comerç feta pel Govern ja es va destacar que el personal i l’atenció al client era un dels aspectes que calia millorar.

De fet, per sectors, a banda dels motius principals, en destaca en el cas de l’electrònica que també n’ha rebut per terminis excessius en la reparació dels productes que es troben en garantia, en el cas dels habitatges n’hi ha set per cobrament de serveis complementaris i quatre pel retorn de la fiança d’arrendament.

tracking