Ensurt a la capital

La policia desallotja un carrer de la capital per un explosiu

El cap de cuina d’un restaurant de Prada Ramon localitza la part d’una bomba en un sac de patates

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La incertesa i el temor es va apoderar ahir de bona part dels veïns del carrer Callaueta, en el tram entre els carrers Sardana i Joan Maragall. La policia va tallar aquesta via i va desallotjar els seus veïns després que es trobés el detonador d’una bomba antiga a la pizzeria Primavera.

Tot va començar cap a les 16.30 hores quan l’establiment havia acabat el servei, però encara quedaven alguns clients, segons va explicar Mohamed Elovargui, el cap de cuina. El dia abans a la nit, mentre Elovargui cuinava, la seva ajudant es va posar a pelar patates quan va notar que el sac pesava molt. El cuiner va trobar una cosa que estava plena de sorra. Ahir Elovargui es va posar a netejar l’objecte. “Jo no pensava que fos res. Alguna pedra, després de veure com brillava vaig pensar que potser era or i m’havia fet ric”, va bromejar, però hi va afegir: “quan vaig veure que era una cosa rodona, amb un clau, vaig dir als treballadors que no ho toquessin i vaig avisar la policia”.

En concret, aquest cos va rebre l’avís a les 16.42 hores. Fins al lloc dels fets s’hi van desplaçar els Tedax, especialistes en explosius, i una unitat canina. La policia va optar per desallotjar els veïns i els clients dels restaurants, mentre que el carrer va romandre tallat uns tres quarts d’hora. Es van viure moments de por, alguns veïns marxaven corrents del lloc, i d’altres i curiosos miraven l’escena de lluny, mentre que la policia demanava a tothom que no s’hi acostés.

La policia custodia l’artefacte

El que Elovargui va trobar entre la sorra és una espoleta de precisió, és a dir, el detonador d’un projectil. Tot i que només és una part de l’artefacte, en el seu interior hi ha material explosiu que podria explotar. Per això, la policia va optar per emportar-se’l i mantenir-lo custodiat per evitar que exploti, segons va relatar aquest cos.

Una de les incògnites és com va poder arribar aquest detonador en un sac de patates. De moment, la policia manté una investigació oberta per descobrir-ho. El que sí que se sap és que és antic, d’una altra època, però ara es vol esbrinar d’on ve. El cuiner Elovargui va explicar que ells van rebre la comanda el divendres passat, que els la va portar la fruiteria Garcia.

El detonador que es va trobar és antic i, en un primer moment, es va estudiar la hipòtesi que fos de la Guerra Civil espanyola. Una versió que no pot ser, ja que des de la fruiteria, el seu encarregat, Matias Garcia, va explicar que ell rep les patates de França i Holanda. Tot i així, va indicar que també desconeix l’origen exacte del sac. “La policia ja m’ha avisat, però necessito tenir el codi de bar­res per saber d’on ve el sac”, va explicar Garcia. Amb això es pot saber no només el país, sinó també el pagès que ha cultivat les patates.

Garcia va relatar que mai s’havien trobat amb aquesta situació. Que a vegades se’ls havia colat alguna pedra, però és el primer cop que es troben amb un detonador. Va relatar que el procés és molt automatitzat i es fa amb màquines. Un tractor treu les patates de l’hort, després els tubèrculs passen per una cinta i van a parar tots junts a una tremuja i, finalment, es reparteixen en sacs.

FALSA ALARMA PER UN MALETÍ SOSPITÓS QUE HI HAVIA A L'ENTRADA D'UN EDIFICI

El cos de policia va haver d’intervenir ahir a la tarda per un nou avís per una maleta sospitosa que finalment va resultar ser una falsa alarma. Segons es va explicar des del cos de seguretat, a les 17.56 hores es va rebre l’avís d’uns veïns que havien detectat un maletí que havia estat tot el dia a l’entrada d’un edifici del carrer Ciutat de Consuegra de la capital.

Davant d’aquesta situació es va decidir enviar efectius del Tedax a la zona per examinar el maletí i poder determinar si contenia res perillós en el seu interior. Mentre s’ha dut a terme l’operació, el cos de policia acompanyat de membres del cos d’agents de circulació d’Andorra la Vella van tallar el carrer així com l’accés des dels carrers de l’Aigüeta i Callaueta. Pocs minuts després, però, els agents especialitzats van poder determinar que es tractava d’una falsa alarma i que el maletí no contenia res sospitós. De fet, des de la policia es va indicar que la hipòtesi més probable és que es tractés d’un maletí propietat d’algun veí que se l’havia oblidat a l’escala.

La situació va despertar una forta expectació entre els vianants que passaven per la zona que en poca estona es van acumular al voltant de la zona acordonada per seguir els esdeveniments.

La policia desallotja un carrer de la capital per un explosiu

La policia desallotja un carrer de la capital per un explosiu

tracking