Sector primari

Explotacions ramaderes al límit pels contaminants dels fems

El nombre de caps de bestiar que pot assumir el sòl frega el màxim

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les explotacions ramaderes del país es troben actualment “al límit” de nitrats que poden assumir, és a dir de contaminants provinents dels fems que el bestiar deixa als camps i muntanyes i són absorbits pel sòl. “Per la tipologia d’explotacions que tenim, estem al límit de càrrega ramadera”, sosté el director d’Agricultura, Landry Riba, en referència al nombre de caps de bestiar que hi ha avui dia –i que per no generar més nitrats del compte no pot superar la superfície de la que disposen–.

Amb tot, Riba assegura que “si hi ha excés de càrrega” de purins els mateixos ramaders són els que s’ocupen de resoldre-ho a instàncies del Govern. “Tenim aquest gran avantatge que el sector és molt proper a l’administració i això ens permet corregir-ho a temps real”, assenyala. D’aquesta manera, apunta, “si notifiquem un excés de càrrega de deu animals, aquell ramader busca més superfície o bé desfer-se d’aquells animals cedint-los, venent-los o traslladant-los a una altra explotació”. “Normalment ho ajusten ells mateixos en funció dels seus objectius o de les necessitats que tinguin”, exposa. En canvi, el nivell de pastures està garantit per a tots els caps de bestiar que hi ha, ja que “hi ha superfície disponible”, assevera Riba, que recorda que del compliment de les condicions en depèn la concessió de les subvencions.

En dóna fe el gerent de Ramaders d’Andorra, Gerard Martínez, que assegura que “a totes les explotacions del país se’ls controla la càrrega ramadera”, és a dir “la capacitat màxima de bestiar que poden tenir segons les terres que declaren” per tal de no generar excés de nitrogen al sòl. Així, “independentment que siguin bovins, ovins o equins han de tenir prou superfície i prou instal·lacions per poder tenir els animals que volen tenir”, detalla Martínez.

5.200 caps de bestiar

Segons les dades del departament d’Agricultura, actualment hi ha uns 5.200 caps de bestiar i unes 300 explotacions amb animals al Principat. Una xifra que denota “una certa estabilització” de la cabana bovina i “un increment de caps de bestiar en alguna explotació en moments puntuals”, remarca Riba. El fet que els animals de raça bruna d’Andorra siguin recuperats per una altra explotació quan l’originària se n’ha de desprendre garanteix que “el nombre estigui estabilitzat des de fa uns quants anys”.

Hi coincideix el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat d’Ordino, Marc Pons, el qual afirma que “en els últims anys s’ha estabilitzat bastant i fins i tot hi ha hagut un petit increment”. La parròquia compta amb una desena d’explotacions agropecuàries i uns 340 caps de bestiar, 180 de boví i 150 d’equí, una xifra “bona” que s’explica “per l’esforç de les noves generacions, que estan donant un impuls al sector” i perquè “en l’àmbit social es torna a revaloritzar l’activitat”, segons Pons. Tot i així, veu “difícil” incrementar el nombre d’explotacions perquè “és una activitat que necessita molt d’esforç”. “Només que tirin endavant i segueixin és tot un èxit”, conclou.

BENEDICCIÓ DE 140 CAPS DE BESTIAR A LA VALL DE RIALB

La parròquia d’Ordino va celebrar ahir un any més la tradicional benedicció del bestiar des de la vall de Rialb coincidint amb el canvi de pastures que es realitza a l’estiu i que representa el pas dels animals d’una muntanya a l’altra. El mossèn va beneir prop de 140 caps de bestiar boví i una quarantena d’eugues –perquè hi hagi unes bones pastures i el bestiar tingui bona salut– davant la presència d’un centenar de persones que es va acostar fins a la zona de la Rabassa. “Amb aquest acte volem celebrar i revaloritzar tota la cultura i tradició ramadera de la parròquia”, va declarar el conseller d’Agricultura, Marc Pons, mentre que el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va posar de manifest que la ramaderia, després d’una mala època, “cada cop està millor” gràcies al rejoveniment del sector. De la seva banda, el gerent de Ramaders d’Andorra, Gerard Martínez, va destacar que la diada vol “donar una mica de vida al sector”. El director d’Agricultura, Landry Riba, va destacar que el canvi de pastures garanteix que “la pressió ramadera es distribueixi de la forma més sostenible possible”. “Simplement estem seguint els processos tradicionals, que està demostrat que funcionen”, ja que “la muntanya ho necessita i el bestiar també”, va manifestar.

Explotacions ramaderes al límit pels contaminants dels fems

tracking