Una nova avaria

Malestar a restaurants i bars pels talls als terminals TPV

Bars i restaurants no van poder cobrar els clients amb targeta a partir de la mitjanit unes quantes hores per la caiguda de l’Internet per fibra

Malestar a restaurants i bars pels talls als terminals TPV

Creat:

Actualitzat:

Una avaria en el servei d’Internet per fibra òptica d’Andorra Telecom va impedir a nombrosos restaurants i bars del Principat cobrar els seus clients amb targeta en deixar inutilitzats els terminals de pagament que utilitzen Internet per connectar amb els bancs. L’avaria va començar a la mitjanit i es va allargar fins a les vuit del matí d’ahir, fet que va afectar els establiments de tot el país. Sobretot els del centre històric de la capital, en la nit gran de la festa major i en ple concert de Fangoria, que va aplegar unes 3.000 persones a la plaça de les Arcades.

Els diferents establiments consultats ahir pel Diari van mostrar el seu malestar amb l’operadora per les molèsties econòmiques ocasionades i també per les que van provocar als clients, que en alguns casos van haver d’anar als caixers automàtics per pagar les consumicions. Alguns d’aquests restauradors estudien presentar una queixa a Andorra Telecom per les pèrdues econòmiques sofertes a causa dels clients que no van pagar les consumicions.

Testimoni dels restauradors

La cerveseria la Birreria, situada al carrer de la Vall, va ser una de les més afectades. “A la placeta hi havia més de cent persones i moltes no van poder pagar la factura”, va explicar ahir el propietari, Xavi Vara, que hi va afegir que alguns tenien efectiu i altres van haver d’anar als caixers automàtics. També es va quedar sense música, que té per Internet, i va haver de tancar abans d’hora “la nit més important de la festa”. Vara va parlar la mateixa nit amb propietaris d’altres bars veïns i “ens estem plantejant presentar alguna queixa a l’operadora”.

“Farem una queixa a Andorra Telecom. Quan no és la fibra òptica, és el Wi-Fi o la televisió”, va anunciar Andrea Antúnez, propietària de la veïna l’Arrosseria. Parlava de clients emprenyats per haver d’anar a treure diners dels caixers automàtics i fins i tot d’una taula de turistes a qui havia promès que podien pagar amb targeta i van acabar marxant.

Ple, expliquen des de l’Hostal Barri Antic, també tenien el bar i la terrassa quan Internet va deixar de funcionar. “Durant un parell d’hores vam tenir molts problemes. Hi va haver gent que va marxar abans de consumir i d’altra que no va poder pagar”, va indicar un dels treballadors.

A la plaça de les Arcades, l’avaria va afectar de ple el concert estrella de la festa major amb els establiments servint begudes i menjar. No tots es van veure afectats de la mateixa manera. “Hem tingut problemes però només amb les targetes d’un banc, amb la resta ha anat bé”, va assegurar el propietari del restaurant Vilar­rasa, Pere Vilarrasa. Des del Sisquet del Can Sinquede, el propietari, Xavier Fernández, va dir que es van quedar sense línia i sense manera de cobrar. “No sé quanta estona va durar perquè hi havia molta gent i vaig perdre la noció del temps”, va afirmar, per afegir que “no ens va afectar gaire perquè només veníem begudes i les van poder pagar en efectiu”.

També a la plaça, un dels treballador del bar l’Alternativa va explicar que van estar tres quarts d’hora sense Internet i que molts clients van optar per marxar sense pagar. “Per sort hi havia molts coneguts i sabem que hi tornaran”, va indicar, i hi va afegir que “això no és només d’una nit, passa molt sovint que ens quedem sense Internet”.

Ahir, però, no va afectar el veí restaurant Minim’s, des d’on van assegurar que “no vam tenir cap incidència i la gent va poder pagar amb targeta”. Tot i això, una de les treballadores va matisar que “la majoria de gent va marxar abans del concert d’Alaska i teníem només dues o tres taules”.

L’avaria, de la qual encara es desconeix la causa, va ser general a tot el país. Va afectar restaurants lluny del centre. Un va ser el Juventus, on el treballador i fill del propietari, Joan Marín, va explicar que “va començar a fallar a la mitjanit i avui quan hem obert a les 6.30 encara no funcionava”. A l’Aigüeta ja hi estan acostumats. “Va fallar Internet, però no la línia de telèfon. Tenim un TPV adaptat i vam poder cobrar”, va dir el propietari, Manel Oliva. A Escaldes, molts clients del restaurant Don Denis van deixar per pagar el compte. “Passa molt sovint, és un greu problema”, van assenyalar.

tracking