Unió Europea

Andorra i Mònaco confien a avançar amb la UE fins al Brexit

Andorra i Mònaco confien a avançar en les converses amb Europa fins que la sortida del Regne Unit no els deixi en segon terme

Andorra i Mònaco confien a avançar amb la UE fins al BrexitXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra i Mònaco han anunciat que seguiran “amb normalitat” les negociacions conjuntes pel futur acord d’associació amb la Unió Europea (UE) fins que s’oficialitzi la sortida del Regne Unit. Tots dos països han coincidit a reconèixer que l’aplicació de l’article 50 del Tractat de la UE comportarà un “inevitable” endarreriment de les converses i són partidaris a intensificar el treball fins a llavors.

El ministre d’Afers Exteriors i Cooperació de Mònaco, Gilles Tonelli, va ser ahir al país per reunir-se amb el cap de Govern, Toni Martí, i mantenir una trobada amb el seu homòleg andorrà, Gilbert Saboya. Deu dies després que el president del Parlament monegasc suggerís a l’andorrà posposar a després de la sortida del Regne Unit la segona trobada de treball entre Andorra, Mònaco i San Marino, prevista per a aquest octubre, Tonelli va assegurar, acabada la trobada amb Saboya, que “la negociació continuarà de la mateixa manera que estava previst, amb total normalitat”, tot insistint en la importància que tots tres països “treballem plegats”. Així, les reunions es reprendran a finals de setembre.

Segons Saboya, davant l’anunci que la sortida del Regne Unit es podria posposar fins a finals de l’any o principis del vinent, “s’ha d’aprofitar aquesta finestra d’oportunitat”. En aquest sentit, el titular d’Afers Exteriors va apuntar a “continuar tal com estava previst fins que no arrenquin negociacions amb el Regne Unit”. “Aquest moment de negociació que tenim s’ha d’aprofitar perquè si arriben temes més urgents per a la Unió Europea el que hi pot haver és una tendència al fet que no siguem tan presents”, va afegir.

Reunió amb els sindicats

A banda de revisar el calendari, Saboya i Tonelli van compartir les posicions de cada país en les negociacions particulars. També van parlar de les dinàmiques de treball internes de cada país amb els diferents sectors tant públics com privats i la seva implicació en la definició dels textos. El ministre andorrà va posar-lo al dia, a més, de la taula de treball que ha engegat Govern i les formacions polítiques signatàries del pacte d’Estat amb els actors econòmics i socials.

En declaracions als mitjans, Saboya va insistir en aquesta voluntat d’obrir les negociacions a la societat i, especialment, a la societat civil. Per aquesta raó va anunciar una nova reunió per a la setmana vinent, en exclusiva amb els sindicats. “El diàleg amb ells no havia estat tan intens com amb el sector econòmic. Per aquesta raó volem posar-los al dia i agrair la seva predisposició”, va justificar el ministre.

Saboya també va voler desmentir qualsevol possible diferència, dins del si de Demòcrates per Andorra, sobre si s’haurien d’endarrerir les negociacions pel Brexit i va assegurar que l’executiu compta amb “tot el suport del grup parlamentari”. També va agrair “la lleialtat” del Partit Socialdemòcrata (PS), l’única força de l’oposició dins de l’acord després de la sortida de Socialdemocràcia i Progrés (SDP).

POSSIBILITAT DE TANCAR UN CONVENI DE DOBLE IMPOSICIÓ ABANS DE TANCAR L'ANY

La trobada entre els ministres d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya i Gilles Tonelli, va comptar amb la presència del ministre de Finances, Jordi Cinca, i la secretària d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Clàudia Cornella. A banda de tractar el futur acord d’associació amb la Unió Europea, es van analitzar d’altres temes financers entre els quals hi ha la possibilitat de signar un conveni de no doble imposició (CDI) entre tots dos països.

Segons va explicar el ministre d’Afers Exteriors andorrà, Mònaco va deixar sobre la taula una proposta d’acord amb què Andorra “treballarà” durant l’estiu. Va avançar la voluntat “d’acabar l’any amb el conveni signat”. El CDI amb Mònaco se sumaria al de França, Espanya i Luxemburg, ja en vigor, i els posteriors amb Emirats Àrabs, Liechtenstein i Portugal pendents de l’aprovació parlamentària.

tracking