societat

La comunitat lusitana vol que el tràmit per cobrar la pensió sigui més àgil

Asseguren que durant els tres o quatre primers mesos no reben prestació

La comunitat portuguesa vol que el tràmit per cobrar la pensió sigui més àgilArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El col·lectiu portuguès reclama que s’agilitzi el cobrament de les pensions de les persones que han cotitzat a Andorra i Portugal. Entre els dos països existeix un conveni per les pensions, per la qual cosa la CASS demana la lectura dels anys cotitzats al país lusità per calcular les pensions. En aquest context, David Borges, conseller de les comunitats portugueses a Andorra, va exposar que aquest procés pot tardar fins a tres o quatre mesos, en els quals els jubilats no tenen cap retribució. Si bé és cert que després es cobra tota la suma de diners junts, Borges va lamentar que durant aquests mesos que no es percep cap pensió les persones han de seguir fer front als dispendis. “Les despeses no es paren de cobrar, segueixen cada mes, però una persona que té 65 anys i que té despeses per viure doncs no pot estar sense cobrar”, va assenyalar Borges al Diari.

Precisament, recentment va visitar el país José Luis Carneiro, secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, que va demanar al Govern millores en el conveni bilateral sobre els drets socials per alguns problemes que es troben els residents portuguesos a Andorra en matèria de pensions i protecció social en el cas d’accidents laborals.

En aquest sentit, Borges va destacar que s’han trobat amb algunes “situacions peculiars que s’haurien d’analitzar més detingudament”, ja que s’han vist casos de persones que “tenen dificultats d’assistència.” En aquest context, va apuntar que s’han “d’explicar les coses bé, del que s’està fent i el que no, quant costarà a les persones les assistències sanitàries necessàries perquè, moltes vegades, són casos que no estan coberts per la seguretat social”, va puntualitzar Borges.

En el marc de la seva visita, Carneiro va anunciar que es va crear un grup de treball per abordar aquestes qüestions.

tracking