Interior

Espot assegura que la policia va fer “molt bona feina” en el 'cas Troguet'

El ministre reitera que “no era de rebut que aquest senyor es pogués jubilar de forma anticipada” i destaca que ja no tornarà a passar

Espot assegura que la policia va fer “molt bona feina” en el 'cas Troguet'Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Interior es mostra satisfet amb les modificacions de les lleis de cossos especials per sancionar els comportaments que malmeten la imatge de tot el servei. No es repetiran així casos com els dels policies que Toni Martí va qualificar com “mals policies” i que Xavier Espot insisteix que són “una minoria de la minoria que el que fa és que a través de determinades conductes que estan absolutament fora de lloc no només es posen ells mateixos en una situació complicada sinó que a més comprometen el bon nom de la institució”.

Un d’aquests casos “molt sonat” és el del sotsoficial Francesc Troguet que Espot analitza mesos després de la detenció i condemna del policia per disparar la seu policial a COPE Andorra-AD Ràdio. “Em pertoca valorar la feina policial fins al moment que a aquest senyor se li va posar a disposició judicial i crec que aquesta feina es va fer molt bé” declara el ministre i puntualitza que va ser “en circumstàncies difícils perquè no és fàcil per a molts policies investigar i portar davant als tribunals un company seu”. Assegura el titular d’Interior que el dossier “es va constituir perfectament bé i es va posar a disposició judicial d’una forma òptima i per tal que quedés garantida la seva condemna i de fet així va ser perquè se’l va condemnar”. I ell mateix admet que després es pot estar d’acord o no amb el procediment que es va seguir i amb la pena, tot i que afirma que “no pot valorar les interioritats” una vegada el detingut estava davant el batlle “perquè ja és la fase judicial i a mi no em competeix”.

UN DELICTE MOLT GREU

Xavier Espot fa, però, un parell de constatacions al respecte. “No era de rebut que aquest senyor es pogués jubilar de forma anticipada tenint en compte la gravetat dels fets que havia comès” i recorda que això ja no serà possible quan entri en vigor la nova llei de la policia. I fa una segona constatació respecte a la pena associada al delicte que havia comès Francesc Troguet. “La gravetat del delicte ens va semblar que no era suficient i que no era normal que uns fets d’aquestes característiques fossin només un delicte menor i creiem que havia de ser delicte major” i així ha quedat reflectit en el canvi del Codi Penal. Analitza el ministre que “el Govern el que ha fet és prendre nota del que va passar i atacar la doble problemàtica que va suscitar aquest cas i crec que és el que els ciutadans reclamen”.

Subratlla Espot que les restriccions per gaudir de les condicions privilegiades del retir anticipat s’estenen a la Llei de policia però també a la dels agents penitenciaris i dels bombers on s’afegeix una disposició transitòria “que impedirà que les persones que han dut a terme determinats actes greus i que posen en entredit el prestigi de la institució no es puguin jubilar de forma anticipada com a mínim fins que s’hagi resolt l’expedient disciplinari o el procés judicial corresponent” i que d’haver estat vigents “evidentment aquest senyor [Francesc Troguet] no s’hauria pogut jubilar de forma anticipada”.

Les noves lleis incideixen a més en el règim disciplinari. “Hi ha una ampliació substancial i una precisió en la formulació de les diferents faltes i comportaments que no eren sancionables o podien plantejar dubtes i a partir d’ara ho seran”, assenyala Espot, que remarca que “faltes que abans eren lleus passaran a ser greus i se sancionaran amb més severitat”. I exposa algunes conductes que s’inclouen: absències en el treball, faltes de puntualitat, no renovar un permís necessari per portar un vehicle de feina “o els mals comportaments de cara als detinguts, als interns s’acota molt més i s’és bastant sever en aquest sentit”, emfatitza.

SUSPENSIÓ DE FEINA I DE SALARI

Les noves lleis també impediran casos com el de Jordi Prados que va estar suspès de feina i després ha cobrat els sous d’aquells anys. Xavier Espot explica que l’articulat de la llei “és una mica complex” perquè preveu que la suspensió de feina comporti la de sou però “si després s’arxiva l’expedient disciplinari cal retornar-ho, si s’ha incoat per una falta greu o molt greu i passa a lleu també és el que s’ha de fer, però per regla general com a mesura cautelar per faltes greus o molt greus es pot suspendre de sou i de feina”.

tracking