Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Sistema financer

Govern es querella contra Miquel i exdirectius de BPA

L’executiu entén que les accions dels dirigents del banc han causat perjudici a l’entitat, a l’Estat i a la plaça financera
Façana posterior de l'edifici que era la seu central de BPA abans de la intervenció.

Govern es querellarà contra Miquel i exdirectius de BPA

Façana posterior de l'edifici que era la seu central de BPA abans de la intervenció.

Fernando Galindo
Actualitzada 12/07/2016 a les 19:07
El Govern ha presentat una querella contra l’exdirector general de BPA Joan Pau Miquel i 11 exdirectius de Banca Privada d’Andorra, segons ha informat en un comunicat. L’executiu es persona així a la causa penal oberta pel cas BPA perquè considera que els acusats han causat amb les seves suposades accions un perjudici a l’entitat, a la plaça financera nacional i a l’Estat. Concretament s’afegeixen al procés iniciat per la batlle Canòlic Mingorance per un presumpte delicte continuat de blanqueig de diners o valors concorrent els agreujants d’habitualitat, actuació en grup organitzat i en seu bancària. Aquests delictes estan tipificats als articles 409 i 410 del Codi Penal.

Govern ja s’havia personat com a actor civil a la causa general del cas BPA però ara fa un pas endavant. La presentació de la querella li permet tenir un paper actiu en el procés penal amb la possibilitat de demanar proves. Existeix l’opció que el Govern acabi demanant també una indemnització als hipotètics condemnats com a responsables de l’important perjudici que ha causat i continua causant a l’Estat el cas BPA. Cal recordar que l’executiu s’ha vist obligat a destinar milions d’euros en tot el procés per anar cobrint les despeses derivades de totes les actuacions posteriors a la intervenció del banc.

Declaració dels Cierco
Una de les particularitats de la querella del Govern és la petició perquè la batlle Mingorance interrogui els germans Higini i Ramon Cierco. La voluntat és que se’ls prengui declaració perquè testifiquin respecte a què sabien sobre les presumptes pràctiques irregulars que haurien tingut lloc a Banca Privada mentre ells tenien el control majoritari de les accions i presidien el consell d’administració. A dia d’avui ni la batlle ni el fiscal han demanat la compareixença dels germans Cierco. L’únic organisme que havia demanat la seva compareixença (i de forma voluntària) era la comissió parlamentària de l’afer BPA. La declaració, com a mínim la d’Higini Cierco, en seu parlamentària no tindrà lloc fins al setembre. El posicionament de l’executiu és que la batlle els prengui declaració perquè quedi clar quin era el seu paper en la presa de decisions de l’entitat.

L’executiu entén que ha de tenir un paper proactiu en el procés penal i no limitar-se a una actuació defensiva respecte a les diferents actuacions judicials que s’han emprès contra diferents persones i institucions vinculades a l’Estat. Aquesta línia ja es va posar de manifest en el moment que el Govern va demanar (i aconseguir) personar-se en el cas com a actor civil i no tan sols en la causa principal contra Joan Pau Miquel i exdirectius del banc, sinó també en el sumari desglossat sobre Landstreet. Aquesta societat panamenya és la que la batlle considera, segons el sumari, com la caixa B de Banca Privada i on suposadament es pagaven primes a empleats i altra gent.

Entre deu i dotze querellats
La querella inclou onze antics responsables de l’entitat, exdirectius i exgestors d’alta responsabilitat. La idea de Govern és incloure de moment els mateixos noms que ha situat Mingorance com a inculpats. Es tractaria, entre d’altres, de Juan Pablo Laplana Moraes, Cristina Lozano, Xavier Mayol, Mauricio Escribano, Sergi Fernández Genés o Santiago de Roselló Piera. El total de noms de la llista podria anar evolucionant segons avanci la investigació de la Batllia i es practiquin les proves que l’executiu demanarà.

ESCORCOLL DE BPA PEL 'CAS EFIAL'
Banca Privada d’Andorra va ser un dels quatre llocs que van ser escorcollats a Andorra per la guàrdia civil (acompanyats per agents andorrans i un batlle) a conseqüència del cas Efial. La trama de suposades irregularitats de la consultora Efial amb diferents ajuntaments catalans va derivar en el fet que la justícia espanyola demanés en comissió rogatòria que es fes un escorcoll dins de BPA. El motiu fonamental és el lligam del banc amb l’exalcalde de l’Ametlla de Mar Andreu Martí. L’antic alcalde tenia 1,5 milions d’euros en comptes al banc que es troben actualment bloquejats en ser sospitosos.
Etiquetes
  • #2 Indignada
    (14/07/16 00:06)

    L'únic que volen i que faràn, es buscar uns culpables i una raó que justifiqui la situació en la que han ficat al país. El país s'ensorra sí, com a conseqüència de fer us d'un poder i una confiança que el poble els hi ha donat, per buscar els seus propis interessos.  I el pitjor és que mouràn cel i terra i emerdaràn a qui faci falta per tapar les seves accions... I com sempre el poble es creurà les falacies de qui ho ha manipulat tot.

    Respondre
  • #1 Joan€
    (13/07/16 01:35)

    Del cas Efial només parleu de BPA ! En quina entitat estan els 800.000 € restans, ja que en algun diari de d'Espanya es parla de 2,3 millions d'euros ? Suposo que no interessa, ja teniu a un culpable i no voleu que es desmunti el castell de cartes que teniu montat. Andorra es un gegant amb els peus de fang i el país s'ensora. Ja que hi son es podria demanar danys i perjudicis al ministre Cinca per la mala imatge que donem gràcies exclusivament amb ell ! 

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477