Cinegètica

La caça il·legal deixarà de ser delicte però es dobla la multa fins a 3.000 euros

La nova llei deixarà de considerar-la un delicte penal però doblarà la quantitat de la sanció

La caça il·legal deixarà de ser delicte però es dobla la multa fins a 3.000 eurosARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La caça il·legal deixarà de ser un delicte penal un cop el Consell General aprovi el projecte de llei relatiu a la cinegètica. El text derogarà l’article del Codi Penal, concretament el 492, que castigava amb pena d’arrest i multa fins a 1.500 euros qui utilitzés mètodes de caça no permesos, qui cacés tenint la llicència retirada, fora de temporada, de nit sense autorització o en vedat sense autorització i qui portés qualsevol arma en vedat de caça sense autorització. El legislador considera que és més adient i proporcionat a la gravetat d’aquestes conductes il·legals les sancions administratives que marcarà la futura llei. Així, els caçadors que cometin alguna d’aquestes infraccions, que estaran considerades com a molt greus, seran sancionats amb 3.000 euros, el doble del màxim marcat pel Codi Penal. El projecte també preveu derogar l’article 493 que castiga amb multa fins 1.500 euros la pesca il·legal.

El projecte de llei de caça, que substituirà la vigent que data de l’any 2000, amplia considerablement el nombre de conductes que es consideren lleus, greus i molt greus. En aquest darrer cas, infringir la llei estarà multat amb 2.000 o 3.000 euros segons el tipus d’infracció i sempre estaran castigades amb la suspensió de la llicència de caça i la inhabilitació per obtenir-la durant tres anys. Les infraccions lleus es castigaran amb una multa de 30 euros, la suspensió de la llicència i la inhabilitació per obtenir-la durant un any si no es paga la sanció. Les greus estaran castigades amb multa de 300, 1.000 o 1.500 euros segons la tipologia de la infracció, la suspensió de la llicència de caça i la inhabilitació per obtenir-la durant un any si no es paga.

Setmana de la caça de l’isard

El projecte de llei també regula la Setmana de la caça de l’isard i fixa els criteris mínims de població per permetre-la. En concret, el text estableix que només es podran caçar isards quan hi hagi un índex de creixement anual superior al 14% i quan el nombre total d’exemplars superi els 300. El pla de caça de l’isard no es podrà aplicar si qualsevol d’aquests dos criteris no es compleix.

La llei reservarà un títol específic a la seguretat en la caça. La nova normativa marcarà les zones de seguretat on no es podrà caçar i en les que fins i tot s’haurà de dur l’arma descarrega i enfundada. En concret són els nuclis urbans, les zones urbanitzades i les carreteres generals i secundàries obertes al trànsit.

La comissió de Medi Ambient, després de treballar el text que ahir va ser publicat al Butlletí del Consell General, ha tombat la majoria de les esmenes presentades pels grups de l’oposició, entre les quals la d’SDP que volia com a requisit per obtenir la llicència que el demandant fos major d’edat. El nou text mantindrà els 16 anys com a edat mínima per poder obtenir la llicència.

tracking