Sistema financer

Els Cierco es personen a la causa contra Joan Pau Miquel

Ramon Cierco, la seva mare i les empreses de la família entren com a actors civils i possibles perjudicats a la causa global contra Miquel, Laplana, Lozano, Escribano i De Roselló

Els Cierco es personen a la causa contra Joan Pau MiquelXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ramon Cierco Noguer, Roser Noguer Enríquez i les societats mercantils Successors d’Higini Cierco García SA i Cierco Martínez 2 2003 SL s’han afegit com a actors civils a la causa oberta per blanqueig de diners dins de Banca Privada d’Andorra. Segons van explicar fonts jurídiques significa que la família Cierco –excepte Higini que no s’hi ha incorporat a nivell personal però, segons fonts del Grup Cierco, sía través de la societat unipersonal Cierco Martínez 2 2003 SL– passen a entrar en el cas BPA com a possibles perjudicats ja que el fet de convertir-se en actors civils els permet reclamar una indemnització als acusats (si són condemnats) pels perjudicis que els haurien causat.

La causa a què s’han afegit és la general del cas BPA. És a dir, la que instrueix la batlle Canòlic Mingorance per “un delicte major de blanqueig de diners o valors, comès per habitualitat, en el marc d’un establiment bancari i en grup organitzat”. Aquesta causa se segueix contra l’exconseller delegat de l’entitat Joan Pau Miquel (empresonat des de març del 2015) i contra els exdirectius o exgestors de BPA “Luis Pablo Laplana Moraes, Cristina Lozano Bonet, Mauricio Escribano Sánchez i Santiago de Roselló Piera”. Amb la decisió d’acceptar que es personin, converteix els Ciercoen part del procés. Els Cierco van sol·licitar unir-se a la causa contra els exresponsables de BPA el passat 17 de juny a través d’un escrit presentat pel seu advocat Jaume Bartumeu. El motiu de la petició es basa en la condició de “socis de l’entitat”.

Actor civil, acusació particular

Altres fonts jurídiques van explicar que la condició d’actor civil en un procés té una diferència notable en comparació de convertir-se en acusació particular. Si el fiscal presenta càrrecs contra els acusats amb l’acusació particular es poden demanar penes (diferents a la de la fiscalia) a més d’una indemnització per danys i perjudicis. Com a actor civil l’únic que es pot instar és una compensació econòmica per si són declarats culpables, però sense entrar en l’aspecte penal del procediment.

Les mateixes fonts van especificar que la condició d’actor civil té un altre gran avantatge: l’accés directe a tota la informació al voltant de la instrucció del cas. En aquest sentit, la documentació a la qual els Cierco passaran a tenir accés la reben de forma oficial i, per tant, en poden fer ús a la resta de casos legals en els quals estan immersos dins de l’afer BPA.

Cal recordar que Govern també va demanar personar-se com a actor civil en aquesta causa per poder demanar danys i perjudicis en nom de l’Estat. La batlle Mingorance també va acceptar fa dies aquesta petició. I es dóna la circumstància que els Cierco han presentat una demanda d’indemnització contra l’Estat per la intervenció del banc i, per tant, els dos actors civils de l’afer BPA també s’hauran de veure les cares entre ells en els tribunals.

Govern també va demanar entrar com a actor civil en la segona gran causa oberta pel cas BPA anomenada Landstreet. El nom ve lligat a la societat on presumptament Joan Pau Miquel i dos gestors d’un fons d’inversió vinculat a BPA van rebre prop de 30 milions d’euros del propi banc en concepte d’assessorament del fons. Les investigacions de la batlle Mingorance van revelar que aquests milions suposadament els havien cobrat entre Miquel i els dos responsables dels fons i, per tant, no s’havien utilitzat per a cap assessorament. Dins del sumari es va incloure el llistat de pagaments a empleats, sense declarar, que sortien d’aquest capital. Una part important, però, mai va ser repartida. La batlle, segons fonts properes al cas, ha acceptat també que l’Estat es personi com a possible perjudicat per les pràctiques a Landstreet i, per tant, podrà demanar indemnització en un judici hipotètic.

INTERÈS EN LA FILIAL PANAMENYA

L’AREB ha rebut mostres d’interès de diferents entitats panamenyes per entrar en el procés de venda de BPA Panamà. La filial de Banca Privada no va entrar en el lot que va adquirir JC Flowers en la subhasta i, per tant, va quedar com a peça solta perquè pogués ser venuda. Es tracta d’una operació de poc volum econòmic i que en principi no hauria de superar els dos o tres milions d’euros. BPA Panamà, intervinguda pel regulador d’aquell país, no té traces de blanqueig segons les investigacions de les autoritats panamenyes. Des de l’AREB es preveu que es pugui vendre aviat.

tracking