Referèndum al Regne Unit

Els liberals volen que s'aturin les negociacions amb Brussel·les

Defensen que amb la sortida de Londres de la UE hi ha un canvi d’escenari que s’ha d’estudiar

Els liberals volen que s'aturin les negociacions amb Brussel·lesXavier Pujol

Creat:

Actualitzat:

Per a Liberals d’Andorra (Ld’A), el nou escenari que s’obre a la Unió Europea amb la sortida del Regne Unit com un dels seus estats membres implica que Andorra hagi d’aturar les negociacions per un acord d’associació amb Brussel·les. “Es tracta d’una patacada que no té precedents a la història de la UE i les conseqüències que pugui tenir són difícils de predir”, va manifestar el conseller general de Ld’A, Ferran Costa. Va exposar que “la situació de la UE no té res a veure amb el que era fins a la matinada passada” i, per això, va ressaltar que Ld’A exigeix que s’aturi el diàleg amb la UE per l’acord d’associació. “Si negociem amb un actor que no sabem el futur que tindrà, el més assenyat és aturar les negociacions”, va considerar Costa, que va afegir que “cal fer una pausa per fer una anàlisi pausada i serena per veure la situació en què queda la UE”.

No pensen igual la resta de formacions, que aposten per seguir amb les negociacions amb Brussel·les i esperen que el Brexit no afecti els terminis per assolir el pacte. “S’han de defensar els nostres interessos a la taula de negociació”, va dir Gilbert Saboya, ministre d’Afers Exteriors, que va criticar la posició dels liberals. “Si pensen que és més útil alinear-se de forma directa amb partits que tots tenim el cap i celebraven el resultat del referèndum, que cadascú assumeixi el seu discurs”, va ressaltar. En aquesta línia es va expressar el secretari d’organització de Demòcrates per Andorra (DA), Esteve Vidal, que va destacar que el Brexit “donarà ales” a partits i col·lectius antieuropeïstes tant de dins com fora del país.

Vidal va mostrar la seva preocupació sobre l’afectació que pot tenir la sortida del Regne Unit de la UE a l’economia europea i andorrana. Va argumentar que el principal soci econòmic del Principat és la UE i, especialment, Espanya i França. Per això, segons Vidal, qualsevol “element d’inestabilitat” en aquests mercats pot tenir repercussió a l’economia del Principat. D’altra banda, no creu que el Brexit afecti l’acord d’Andorra amb la UE. “Pel que fa les negociacions d’Andorra no veiem on pot afectar”, va apuntar.

Per a Rosa Gili, consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS), el resultat del referèndum “tindrà conseqüències a la UE i en la seva organització”, cosa que propiciarà que “l’acord d’associació amb Andorra passi a segon, tercer o quart terme”. Més enllà d’això, però, Gili pensa que la decisió dels britànics no comportarà més problemes i fins i tot podria oferir alguna nova oportunitat. “Andorra té una sèrie d’acords amb altres països. Si fins ara l’interlocutor era la UE, ara hi haurà un nou interlocutor que serà el Regne Unit”, va precisar Gili.

Joan-Marc Miralles, secretari d’organització del partit Socialdemocràcia i Progrés (SDP), va demanar al Govern que no aturi les negociacions amb la UE alhora que va manifestar que espera que això no afecti els terminis establerts. Tot i així, va reconèixer que es desconeixen les repercussions del Brexit. “Encara és molt d’hora per saber com afectarà Europa, que és molt gran per negociar en paral·lel l’acord amb Andorra”, va indicar Miralles.

REACCIONS

“La lliura ha baixat i nosaltres rebem les nostres pensions en lliures”

Michael Derham

Retirat britànic a andorra, Derham viu des de fa més de 15 anys amb la seva dona Elsa Derham al Principat. Els dos es van mostrar “tristos” per la decisió dels seus compatriotes de votar a favor de sortir de la Unió Europea i és que el matrimoni era partidari que el Regne Unit no marxés de les institucions europees. “És una mica un acudit que vulguin sortir de la UE”, va opinar Michael Derham. La seva dona, que no és originària del Regne Unit, però té la nacionalitat britànica, va destacar que “la massa de gent ha guanyat” i que s’ha d’entendre que els “anglesos viuen en una Illa i és un món a part”. Ara, però, es van mostrar preocupats, ja que la pensió que cobren del govern britànic és amb lliures. Ahir, després de conèixer-se el resultat del referèndum, aquesta moneda es va desplomar i va perdre un 9% el seu valor. “La lliura ha baixat i nosaltres rebem les nostres pensions en lliures, esperem que es recompongui ràpidament i s’arregli com abans millor tot aquest embolic”, va destacar preocupada la senyora Derham.

“A la UE hi ha molta gent que no hem elegit i que fan les nostres lleis”

NO Louella Turner

Retirat britànic a andorra, Turner fa més de 30 anys que no viu al país que el va veure néixer i, per això, no tenia permès votar en el referèndum. Tot i així, es va mostrar molt satisfet. “Estic molt content amb el resultat”, va manifestar Turner visiblement emocionat. “A la Unió Europea hi ha moltes persones que no hem elegit i que a més fan les nostres lleis”, va destacar aquest home retirat de 69 anys. Per Turner la idea “original de la UE és fantàstica com a mercat únic”, però després la realitat “és l’Europa del (Jean-Claude) Juncker i dels estats membres”. De fet, segons Turner, ara hi haurà més països que seguiran els passos del Regne Unit. Per un altre costat, l’anglès no es va mostrar gens preocupat per les repercussions que pot tenir el Brexit a la seva vida. En aquest sentit va recordar que el Regne Unit té un període de dos anys per negociar la seva sortida de les institucions europees. Turner, que viu a Andorra, tampoc pensa que el país canviï les seves relacions amb el Regne Unit.

tracking