Reforma urbanística

Propietaris de Carlemany es neguen a pagar la reforma

Titulars d’immobles de l’avinguda Carlemany es neguen a contribuir econòmicament per acabar l’obra d’embelliment de l’eix

Propietaris de Carlemany es neguen a pagar la reformaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) ha fet públic el seu desacord per haver de finançar part de les obres per acabar l’embelliment de l’avinguda Carlemany. Segons va explicar el president de l’entitat, Pasqual Gràcia, “no tenim una comunicació oficial, però ja ens han anticipat la intenció” d’aplicar contribucions especials, i davant d’aquesta situació han preferit manifestar la seva postura contrària i que “tots els membres de l’associació estiguin informats de la mesura”. Des de l’entitat es considera que la mesura “no és justa ni equitativa ni va a favor de l’interès general”.

En el comunicat es deixa clar que “fins al dia d’avui l’administració comunal sempre havia finançat aquestes actuacions en espais públics”, però que el problema ha sorgit amb el canvi de criteri i s’ha optat per les contribucions especials, una figura prevista al capítol III de l’ordinació tributària comunal. Des de l’associació asseguren que “no discutim que aquesta mesura no s’adeqüi a la normativa vigent” però Gràcia admet que “la major incertesa és el tema del criteri”. Fins ara, recorden, el repartiment a l’hora de pagar estava molt clar: en vials de nova creació o de titularitat privada se’n feia càrrec els propietaris i en vials públics existents se’n feia càrrec l’administració. “Ara quin és el criteri? Estem exposats que el dia de demà es faci en altres zones”, va remarcar el president de l’ens que agrupa els propietaris de béns immobles.

Precedent

En el comunicat es remarca que la iniciativa “introdueix un precedent molt perjudicial de cara a la resta de propietaris del país, ja que a partir d’ara qualsevol administració comunal pot decidir unilateralment executar obres d’urbanització o embelliment dels espais públics i repercutir als propietaris adjacents fins al 90% del cost de dites obres”. En aquest sentit exposen que si s’obre la porta que qualsevol administració pugui fer obres i actuacions als espais públics fent front només a una fracció de la despesa “quedarem exposats que en qualsevol moment i per una decisió arbitrària se’ns obligui a finançar obres d’embelliment i millora de qüestionable utilitat”, apuntant que si realment són d’interès general haurien d’estar finançades pels recursos públics. Fins ara només al Pas de la Casa s’han aplicat aquests tipus de contribucions per reformar el carrer major.

De la mateixa manera expliquen que l’avinguda Carlemany és, des de fa molts anys, “una via totalment urbanitzada i equipada amb tots els serveis públics necessaris”, així, tot i que admeten el dret de poder plantejar noves actuacions, reiteren que és “qüestionable” que les “suposades millores impliquin un increment de valor dels immobles adjacents”.

Gràcia va manifestar que estan disposats a “parlar amb el comú” i a “obrir un diàleg constructiu” per arribar a una millor entesa sobre com i quan aplicar les contribucions especials. “Volem aclarir els criteris i que quedin fixats perquè tots sapiguem a què ens exposem”, va indicar, afegint que “continuarem amb les converses i si tenim l’oportunitat d’opinar i ser part activa també aportarem el nostre punt de vista”. Amb tot, en cap cas es concreta quina seria la solució alternativa que ells proposarien. De fet, Gràcia també va indicar que en cap cas se’ls ha donat detalls de quin seria el cost de l’obra i quina quantitat haurien d’assumir els propietaris.

Des de la corporació es va declinar fer declaracions però cal recordar que ja des de la presentació del projecte de Vivand es va deixar la porta oberta a utilitzar la figura de les contribucions especials. Fonts properes a l’administració local van indicar que encara no s’ha pres cap decisió en la junta de govern ni tan sols s’ha definit el projecte. La previsió és que el concurs per fer l’embelliment es pugui treure abans d’acabar l’any.

tracking