Tribunals

Condemnen Albà per ús fraudulent de les targetes de la societat d'autors

Sentenciat a sis mesos de presó condicional i a dos anys d’inhabilitació per càrrec públic

Condemnen Albà per ús fraudulent de les targetes de la societat d'autorsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresari català i exgerent d’Ordino Studios, Jordi Albà, ha estat condemnat pel Tribunal de Corts per l’ús fraudulent quan era president de les targetes de crèdit de la Societat de Drets d’Autors i Drets Veïns (Sdadv) els anys 2012 i 2013. Els magistrats l’han trobat culpable d’un delicte major continuat d’utilització temporal de béns públics i han dictat una pena contra Albà de sis mesos de presó condicional i de dos anys d’inhabilitació per exercir càrrec públic. Corts ha fet seu l’argument de la fiscalia que considerava que Albà havia comès aquest delicte exercint un càrrec de funcionari. I ho era, segons el ministeri públic, perquè l’Sdadv és una entitat de dret públic i perquè la majoria dels fons que tenia quan es van cometre els delictes provenien de l’aportació de 100.000 euros que va fer el Govern a l’entitat perquè comencés a caminar. Corts, però, no ha trobat culpable l’exgerent d’Ordino Studios del delicte d’administració deslleial que també li imputava la fiscalia.

Els fets pels quals ha estat condemnat es remunten al maig del 2012, quan el processat va fer un viatge a Madrid en representació de l’Sdadv per parlar amb una societat de drets d’autor espanyola, que pretenia reclamar al Govern 2,5 milions d’euros. A més d’algunes despeses realitzades amb la targeta de la societat que va poder justificar, Albà va fer dos reintegraments de 500 euros els quals es va apropiar i que no va tornar fins mesos després un cop els van reclamar de manera reiterada per part de la resta de gestors de l’Sdadv.

Hi va haver un segon viatge, en aquest cas a la ciutat nord-americana de San Francisco per assistir a un congrés de videojocs el març del 2013, en el qual l’expresident va tornar a utilitzar de manera indeguda la targeta de crèdit. Va fer un reintegrament de 160 euros, dos pagaments de 251 i 1.156, i va facturar l’estada a un hotel californià per un valor de 1.365. Els gairebé 3.000 euros els va tornar Albà setmanes després i poc abans de ser convidat a deixar el càrrec de president de l’Sdadv.

En aquest cas, i a diferència del viatge a Madrid, tant la fiscalia com els testimonis vinculats a la societat que van ser cridats a declarar a la vista oral que es va celebrar el passat mes d’abril van assegurar que la visita a San Francisco la va fer per motius professionals (Albà també era el gerent d’Ordino Studios, empresa que es dedicava a l’elaboració de videojocs) i no pas com a representant de l’Sdadv.

La sentència de Corts no serà del gust ni del ministeri públic ni de la defensa. La fiscalia havia demanat dos anys de presó condicional i quatre anys d’inhabilitació ja que es va considerar que com que s’havia apropiat dels fons de la societat també l’havia administrat deslleialment. La defensa volia l’absolució ja que va considerar que el seu client no havia comès cap delicte perquè viatjava en nom de la societat i eren despeses de representació. A més, va recordar que Albà va tornar els diners.

tracking