48199.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La barra més llarga que s’ha fet mai al món fa 122 metres de llargada i va ser elaborada l’octubre de l’any passat a la Fira Mundial de Milà. Ho certifica l’organització Guinness World Records, la qual va confinar al segon lloc la fins llavors barra més llarga del planeta, que feia 111 metres i l’ostentava una cadena francesa de supermercats.

Aquesta febre de rècords ha arribat també al nostre país, tot i que a escala reduïda. Un forner d’Andorra la Vella s’ha proposat batre el rècord de la barra de pa més llarga del Principat. No tindrà gaire competència, ja que segons explica ell mateix mai s’ha realitzat un repte d’aquestes característiques a casa nostra i, per tant, la barra més llarga és la que es pot adquirir a qualsevol forn. És Antoni Meira, flequer del Forn d’Antoni del carrer Mestre Xavier Plana, que s’ha marcat com a fita fer una barra de quatre metres de llargada en el seu forn de llenya.

Ho farà aquest mes d’abril mateix, en una data encara per determinar, i la presentarà en un acte públic que està acabant de tancar, segons va explicar Meira al Diari. “Farem una presentació amb assistents i si cal tallaré la barra i la donaré a la gent”, va assenyalar. El principal motiu pel qual no s’ha cuit mai cap barra tan llarga al país és el de disposar d’un forn prou llarg, relata Meira, malgrat que confessa que al Pas de la Casa hi ha un forn que podria aconseguir-ho.

“No crec que ningú tingui un forn prou gran com per poder-ho fer aquí a Andorra”, va indicar, i en aquest sentit va afirmar que al Principat “no existeix cap barra tan llarga, només la de 80 o 90 centímetres”. Un dels handicaps amb el que s’ha trobat el forner de la Solana i al que encara hi ha de trobar solució és amb la pala per posar el pa al forn. “Necessito una pala de quatre metres i aquí a Andorra no n’hi ha. M’hauré d’inventar alguna cosa”, narra. L’eina que haurà de fabricar haurà de ser prou llarga per posar una barra de quatre metres al forn de llenya de Mestre Xavier Plana.

El rècord Guinness de la barra més llarga del món el van assolir una seixantena de forners francesos i italians que van estar fent el pa durant set hores. El rècord nacional el batrà un sol home, el popular flequer del barri de la Solana, que admet “el rècord del món és impossible batre’l perquè al País Basc ja es va fer un pa de 40 metres que crec que van coure al camp”, comenta.

tracking