François Pascal Eychenne

“Som un país de neu, la gent se n'ha de conscienciar”

Operari del comú d’Andorra la Vella. Els darrers dies ha tingut molta feina per deixar a punt els carrers del nucli antic, Santa Coloma i el Parc Central. Una tasca molt sacrificada però poc reconeguda.

“Som un país de neu, la gent se n'ha de conscienciar”N.S.I.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què el va portar a fer aquesta feina?

Primer, quan vaig entrar al comú portava la moto succionadora per recollir excrements de gossos. Després va sortir un edicte d’operari de la xarxa de clavegueres, m’hi vaig presentar i soc aquí.

Quines tasques fa?

Nosaltres fem de tot durant tot l’any i a l’hivern fem un pla especial per a la treta de neu. Cadascú té un sector en què treballa.

Quin és el seu sector?

El nucli antic, els accessos al Parc Central i Santa Coloma. Quan comencem en un sector tardem tres o quatre hores per fer tot el recor­regut.

Com es distribueixen?

Tenim tres vehicles per treure neu, a més d’un quad. Jo condueixo el quad. També hi ha els que van amb pala i la màquina d’escombrar.

Com funciona el quad?

Porta la pala al davant per treure la neu i darrere, sobre el quad, té una tremuja en què entren 50 quilos de sal. Porto dos sacs de 25 quilos i un es gasta en deu minuts. Així que els haig de canviar cada vint minuts.

La sal fon la neu o és un mite?

Sí, sí que la fon, i al quad utilitzem l’ecològica perquè si cau al riu no el contamini.

Quan hi ha una situació d’emergència de neu com fa unes dues setmanes, com actuen?

A mi em van trucar diumenge a les quatre de la matinada, vaig agafar el quad i cap al meu sector. Quan hi ha nevades grans, no és només passar, sinó que has de passar, salar, mirar i tornar a passar. Són moltes hores i acabem rebentats.

Com s’activa el pla?

Dijous envien el part de meteorologia i llavors, segons vegi el cap de servei, designen els reserves. Suposo que és frustrant quan s’acaba de netejar tot i torna a nevar. Som un país de neu, la gent se n’ha de conscienciar.

Què és el més dur de la feina?

El fred, quan soc al quad se’m gelen els peus. De tant en tant haig de baixar, caminar i trepitjar.

Quines dificultats es troben?

La gent es queixa que hi ha neu a les places d’aparcament, però molts cops no podem treure-la perquè hi ha cotxes aparcats. D’on sí que en traiem és dels passos de vianants i d’autobusos.

Quines conseqüències han deixat les nevades?

El material ha patit molt. S’han trencat moltes coses, com ara pales, i s’hi haurà de respondre.

I què fan la resta de l’any?

Netegem les voreres, el clavegueram, escombrem, buidem les papereres, fem de tot.

tracking