Olga Kuznetsova

“Els ritus previs a cap d'any són molt antics i pagans”

L’associació té la missió de difondre la cultura eslava. Kuznetsova parla sobre les tradicions que envolten la setmana prèvia al 14 de gener, l’últim dia de l’any per als russos, que segueixen el calendari gregorià.

“Els ritus previs a cap d'any són molt antics i pagans”O. K.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com se celebra l’any nou a Rússia?

El més tradicional és deixar l’arbre de Nadal fins al dia 14 de gener, l’últim dia de l’any per a nosaltres, que comptem seguint el calendari gregorià. Comencem a decorar l’avet entre el 25 i el 27 i durant l’última setmana de l’any realitzem tota mena de rituals.

Com per exemple?

Moltes noies que tenen parella volen saber si es casaran i posen dues espelmes al costat del mirall. Es passen la nit mirant pel mirall al llarg de tota la setmana i així llegeixen quin futur els espera. També hi ha un altre ritu molt típic que consisteix a farcir la taula de diversos elements, com per exemple un grapat de cereals, monedes, una botella de vodka buida, una flor i un gall viu. La tradició dicta que la sort del present estarà on es detingui l’animal. Així, si es planta davant de l’aliment vol dir que hom serà un bon amo de la llar. Si ho fa davant de les monedes serà ric, si es deté davant de la botella serà un bor­ratxo i si ho fa davant de la flor, aleshores la persona tindrà molt amor.

Són sempre tradicions paganes?

Els ritus previs a cap d’any són molt antics, gairebé pagans, amb milers d’anys. No tenen res a veure amb la religió. Estan molt vinculats amb la història dels nostres avantpassats. Una altra cerimònia molt popular consisteix a cremar papers amb el foc d’una espelma per esbrinar els secrets que oferirà el pròxim any. Hom realitza l’operació i llegeix el futur mitjançant les cendres i la silueta del fum que es dibuixa a partir del paper cremat.

I a la nit de cap d’any?

És una nit per celebrar al voltant d’amics i familiars, però en cercle reduït. Normalment es fa un bon sopar i es beu xampany. No celebrem ni el raïm ni fem comptes enrere. No és tan tradicional com el dia de Nadal. Per a nosaltres els russos, l’últim dia de l’any significa que l’endemà comencem a treballar de nou i que ens bevem l’última copa.

Les festes ortodoxes són molt diferents de les catòliques?

Realment no. La religió ortodoxa és la mateixa que la catòlica, però amb dates diferents. El Nadal el celebrem el 7 de gener i és típic que ens felicitem els uns als altres i ens desitgem pau i benestar.

I teniu tradició de donar regals?

Per Nadal en donem però tampoc excessivament. És més comú donar presents l’1 o el 14 de gener. Pensa que és quelcom molt comercial que ho pots fer qualsevol dia de l’any.

Quines activitats realitza l’associació a la qual pertanys?

Andorra Parla Rus és una associació relativament nova, amb poc més d’un any de vida i té com a objectiu compartir i desenvolupar projectes que potenciïn la cultura russa en tots els nivells. A més l’agrupació aglutina totes les nacionalitats de parla russa. Ara mateix estem col·laborant amb un projecte amb nens malalts de càncer i estem preparant un gran concert amb el ballet de Sant Petersburg.

tracking