Estats Units

Pence referma el compromís amb la UE però exigeix més despesa militar

El número dos de Trump visita Brussel·les per transmetre als socis europeus que els EUA segueixen sent un soci fiable

Pence referma el compromís amb la UE però exigeix més despesa militarEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, va expressar ahir a Brussel·les el “fort compromís” de Donald Trump amb l’OTAN, i de continuar la cooperació amb la Unió Europea (UE), deixant clar que els aliats han de contribuir més a l’ens transatlàntic.

“El meu missatge és que els Estats Units estan compromesos a continuar la seva associació amb la UE. Vull deixar-ho molt clar. Entenem la relació entre les nostres economies, entenem la profunda herència dels estats membres i la UE amb els Estats Units”, va declarar Pence. “Busquem les maneres de garantir als líders el nostre compromís amb la cooperació en curs, i mantenir l’associació els pròxims anys”, va in- dicar, quan li van preguntar ex-plícitament si l’administració Trump s’oposa a una major desintegració de la UE després de la sortida del Regne Unit. Minuts abans, Pence havia assenyalat a l’OTAN que “respectem la determinació del poble de la Gran Bretanya, tal com ho van manifestar en el Brexit, i respectem l’opinió del poble de la UE”.

El vicepresident nord-americà va iniciar una jornada a Brussel·les enfocada a tranquil·litzar els europeus i transmetre’ls que els EUA segueixen sent un soci fiable, amb sengles trobades amb l’alta representant de la UE per a la Política Exterior, Federica Mogherini, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. “Tots necessitàvem aquesta reunió”, va re­conèixer Tusk, després de declaracions passades de Trump en les quals va titllar d’“obsoleta” l’OTAN i de “consorci” la UE. El polític polonès va fer una crida a preservar la unitat d’Occident i va recalcar, en una declaració a la premsa al costat de Pence, que “al nostre continent no hem inventat res millor que la Unió Europea”.

Per la seva banda, Juncker va dir que “no és moment de dividir la UE i els EUA”, ni tampoc que “Europa es divideixi en antigues categories provincials nacionals, sinó que romangui unida enfront d’assumptes globals”.

En el plànol comercial, amb les negociacions del tractat de lliure comerç i inversions (TTIP) entre les dues parts en l’aire, Pence va parlar d’un “renovat compromís”, però va alertar que “mantenir i reforçar la nostra vitalitat econòmica requerirà eleccions dures però necessàries”. Juncker el va advertir que “l’economia nord-americana és més dependent dels intercanvis amb la UE del que es pugui pensar”.

Lluita antiterrorista

D’altra banda, Pence va deixar clar que el seu país” està compromès a continuar i seguir expandint la col·laboració en defensa col·lectiva”, i va apuntar que Wa-shington serà un “soci total” en la lluita contra el terrorisme. Juncker va al·ludir al fet que la UE vol “accelerar els propis esforços en defensa”, incloent la despesa militar però també l’ajuda humanitària i al desenvolupament.

A l’OTAN, on es va reunir amb el secretari general, Jens Stoltenberg, Pence va dir que espera “progressos reals” dels aliats que encara no compleixen l’objectiu d’invertir el 2 % del PIB en defensa “per a finals del 2017”. Va recordar que els EUA “assumeixen el 70% del cost de l’OTAN, i ha arribat el moment que els aliats facin un pas endavant”. Preguntat per si els EUA retallaran el suport a l’Aliança si els membres europeus no inverteixen més, Pence va dir: “No sé quina és la resposta, però sé que la paciència dels nord-americans no durarà sempre”.

tracking