Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
espanya

Rajoy accepta l'encàrrec de formar govern i serà reelegit dissabte

El president en funcions promet “diàleg” per aconseguir un mandat “durador”
Mariano Rajoy durant la trobada que va mantenir ahir amb el rei Felip VI.

Rajoy accepta l'encàrrec de formar govern i serà reelegit dissabte

Mariano Rajoy durant la trobada que va mantenir ahir amb el rei Felip VI.

EFE
Actualitzada 26/10/2016 a les 07:03
Mariano Rajoy va acceptar ahir l’encàrrec del rei Felip VI de sotmetre’s de nou a la investidura, aquesta vegada amb la certesa que serà reelegit –previsiblement dissabte–, i ho va fer amb el propòsit que treballarà per tenir un govern “estable i durador” mitjançant el “diàleg i els acords” amb els altres partits. El monarca va finalitzar ahir a la tarda la ronda de consultes amb les formacions polítiques i, com era previsible, va proposar Rajoy com a candidat, després de rebre del president de la gestora socialista, Javier Fernández, la confirmació que el PSOE s’abstindrà.
Rajoy pronunciarà avui el discurs d’investidura en un debat que començarà a les sis de la tarda. Encara se n’ha de determinar l’ordre, que s’acordarà al matí en la junta de portaveus, una reunió que també servirà per fixar quan serà la primera votació, en la qual es necessita majoria absoluta, i la segona, en què ja només cal majoria simple, 48 hores després. La previsió és que Rajoy sigui reelegit en la segona votació, que, segons fonts parlamentàries, tot indica que tindrà lloc dissabte a la tarda.
El president en funcions va prometre treballar “des del primer dia” perquè el seu govern sigui “capaç, estable i durador”. Una cosa que només serà possible, va reconèixer, “amb diàleg i acords”. Les seves primeres paraules van ser d’agraïment al PSOE per la decisió “raonable i responsable” d’abstenir-se, així com a Ciutadans per arribar a un pacte d’investidura amb el PP. Després de recordar que sempre ha dit, des del desembre passat, que els resultats electorals obligaven els partits constitucionalistes “a entendre’s”, Rajoy va celebrar que aquest enteniment hagi estat finalment possible, “encara que sigui de forma limitada”. En qualsevol cas, va valorar l’“acord claríssim i rotund” per evitar terceres eleccions, la qual cosa ja comporta “conseqüències molt positives per al país”, va recalcar.
De la seva banda, el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, va deixar clar que els socialistes “en cap cas” donaran estabilitat al PP, ni es plantegen validar els pressupostos del proper any. Així, va argumentar que “hi ha altres llocs polítics on el PP pot buscar suports”.

Pugna socialista
Sobre la fractura socialista respecte a l’abstenció, Fernández va assegurar que no està pensant a aplicar “mesures punitives” als diputats que trenquin la disciplina de vot, sinó que el que vol és “persuadir-los” perquè no prenguin aquesta decisió, inclosos els set del PSC, partit que ahir a la tarda va ratificar el no a Rajoy en el seu consell nacional. Fernández va demanar als socialistes catalans que, a l’hora de prendre una decisió, “tinguin en compte que el diumenge van participar en un òrgan democràtic” com el comitè federal del PSOE, “perquè després no s’enfrontin dues legitimitats”.
Va aprofitar, així mateix, per replicar a Pablo Iglesias que, mentre Podem “prendrà el carrer”, el grup socialista “liderarà l’oposició” al Congrés. Prèviament, el líder de Podem havia carregat de nou contra el PSOE per haver-se passat del no a l’abstenció i advertia que serà “difícil” que tant els socialistes com C’s es presentin davant la societat com a partits de l’oposició. Iglesias va advertir així que la legislatura es caracteritzarà per les “garrotades de cara a la galeria” entre PP, PSOE i C’s durant el dia i els “acords estratègics a la nit”.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477