espanya

Rajoy admet que tindrà dificultats per governar si resulta investit

El president en funcions assumeix que haurà de sacrificar part del programa, i que els partits hauran de fer “un esforç major” per buscar acords

Rajoy admet que tindrà dificultats per governar si resulta investitEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va assumir ahir les dificultats que podria tenir per governar si és investit, i el fet que no podria tirar endavant part del seu programa. Amb tot, va garantir que intentarà fer-ho, i va demanar un esforç a la resta de partits per buscar acords. “Per difícil, la legislatura pot ser una gran oportunitat per deixar resolts alguns dels grans reptes d’Espanya”, va assegurar.

El cap de l’executiu va insistir en la necessitat d’esperar a la reunió del comitè federal del PSOE, demà, per saber si el partit permetrà la seva investidura, i si Felip VI, a la vista d’això, pren la decisió de proposar-lo com a candidat. “El rei pot decidir proposar algú com a candidat a la investidura o no. No em correspon a mi dir els criteris que ha d’utilitzar, i hauré d’esperar a veure què passa”, va recalcar.

Per a Rajoy, no té sentit parlar ara sobre si els grups parlamentaris votaran a favor o en contra dels propers pressupostos, però va assegurar que, si és investit, intentarà governar. “Sóc plenament conscient dels suports que tinc, però és evident que ho intentaré perquè no és la primera vegada en la història que un govern està en minoria”, va recordar.

El que farà serà “actuar amb la major lleialtat possible” i assumint que molts dels plantejaments amb els quals es va presentar a les eleccions no podran tirar endavant. “Jo tinc una gran responsabilitat si es produeix la investidura, però no sóc l’únic que la té, perquè, al final, les decisions s’han de prendre entre els 350 diputats que hi ha a les Corts”, va apuntar. I hi va afegir que, de ser investit, en el proper mandat “tots haurem de fer un esforç major per entendre’ns i buscar acords, i tots haurem de cedir en els nostres plantejaments de màxims”.

De la seva banda, el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, va afirmar que el comitè federal votarà “exclusivament” un text sobre si facilitar o no la reelecció de Rajoy, però sense concretar si l’abstenció seria en bloc o d’onze diputats, la qual cosa es fixaria la setmana vinent. Fernández creu que, en cas que guanyi l’abstenció, la fórmula sobre com s’aplicaria en la segona votació al Congrés s’ha d’acordar entre la gestora i el grup parlamentari.

EL GOVERN AVISA QUE NOMÉS L'ESTAT POT DECIDIR SOBRE ELS TOROS

La vicepresidenta i portaveu del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va subratllar ahir que només l’Estat és competent per decidir si els toros tornen o no a Catalunya, després que el TC s’hagi pronunciat sobre l’assumpte i malgrat que la Generalitat i l’ajuntament de Barcelona, a través de diferents responsables, hagin donat garanties que no hi tornarà a haver curses de braus en territori català. A la roda de premsa posterior al consell de ministres, i preguntada per què li semblaven els avisos de les autoritats catalanes sobre que prendran mesures per esquivar la resolució, Sáenz de Santamaría va indicar que “això només pot fer-ho qui té la competència, que és d’àmbit estatal”.

tracking