successos

El pas de l'huracà 'Matthew' deixa almenys 820 morts a Haití

El país s’enfronta a la pitjor catàstrofe natural des del terratrèmol del 2010

El pas de l'huracà 'Matthew' deixa almenys 820 morts a HaitíEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Haití compta ja per centenars els morts per l’huracà Matthew, mentre el govern espera l’ajuda internacional per fer front a la pitjor catàstrofe al país des del terratrèmol del 2010. La xifra de víctimes mortals pel pas del cicló es va disparar ahir a 820, van informar fonts de l’executiu. Quatre dies després que Matthew descar­regués la seva fúria contra aquest empobrit país, la magnitud del succés amb prou feines començava a conèixer-se ahir, a causa que moltes zones del sud, la regió més afectada, van romandre incomunicades i sense serveis d’electricitat o telèfon.

Els organismes d’emergència anaven arribant a comunitats severament afectades per l’huracà, mentre desenes de persones ferides van començar a arribar a la capital, Port-au-Prince, des de la ciutat de Dame Marie, al sud. La majoria de morts s’han produït en aquesta localitat, i també a les ciutats properes de Les Cayes i Jeremie. L’accés al departament de Grand Anse, al sud-oest, severament afectat, està limitat al transport aeri.

El govern haitià va assegurar que la situació és catastròfica al sud del país i va apel·lar a l’ajuda internacional. “La destrucció és considerable”, va indicar el president interí d’Haití, Jocelerme Privert, qui va assegurar que molts països han ofert assistència a Haití, que encara no s’ha recuperat dels estralls del terratrèmol de 2010, que va deixar uns 300.000 morts, una quantitat similar de ferits i 1,5 milions de damnificats.

També van urgir a la mobilització internacional algunes ONG, que van expressar el temor a un agreujament de la crisi humanitària a Haití. En un comunicat, Oxfam Intermón va considerar urgent garantir aigua potable i higiene per evitar que es propaguin malalties com el còlera. Per la seva banda, l’Unicef va informar que mig milió de nens viuen a les zones del país més colpejades per l’huracà.

La comunitat internacional també va reaccionar i diversos governs van anunciat l’enviament immediat d’ajuda. El president francès, François Hollande, va assenyalar que “s’han mobilitzat tots els mitjans disponibles per posar en marxa, de forma ràpida i en coordinació amb els socis europeus i de la comunitat internacional, una ajuda d’urgència”. Els ajuts per part de la UE ascendeixen a prop de dos milions d’euros, mentre que els Estats Units van anunciar l’enviament d’equips militars i de l’Agència per al Desenvolupament Internacional per ajudar Haití després del pas del cicló.

MÀXIMA ALERTA ALS EUA DAVANT L'ARRIBADA DEL CICLÓ

Matthew va assotar ahir l’Estat de Florida –on una dona va morir a causa d’un infart– amb vents de 195 quilòmetres per hora, i s’acostava a la costa nord-americana de l’Atlàntic en la seva ruta cap al nord. El primer cicló de gran intensitat que podria impactar frontalment el territori dels Estats Units en més d’una dècada, va activar multitudinàries evacuacions al llarg de la costa del país, des de Florida i Geòrgia fins a Carolina del Nord i Carolina del Sud, estats on el president Barack Obama, va declarar dijous l’estat d’emergència. L’huracà ha perdut intensitat les darreres hores.

tracking