França

La major protesta contra la reforma laboral aplega milers de persones

Els sindicats xifren la participació en 1,3 milions de manifestants, xifra que les autoritats rebaixen a 80.000

La major protesta contra la reforma laboral aplega milers de personesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

París es va convertir ahir en l’epicentre del rebuig a la reforma laboral de l’executiu francès amb una gran manifestació a escala nacional, que coincidia amb la pèrdua de força de les diferents vagues sectorials. Prop de 600 autobusos arribats de tot el país i noliejats a iniciativa de set organitzacions sindicals –amb la CGT al capdavant– van voler refermar que es manté la pressió contra aquest text, que dilluns va iniciar la tramitació al Senat.

La CGT va situar en 1,3 milions el nombre de participants, xifra que la policia va rebaixar fins als 75.000 o 80.000, en una marxa amb què els sindicats buscaven superar la del 31 de març passat, la més nombrosa de les celebrades fins ara. La d’ahir va ser la novena gran manifestació contra el projecte de llei laboral, i la primera nacional convocada a París, on novament es van produir altercats entre radicals i les forces de l’ordre.

En aquest sentit, fonts de la prefectura de policia de París van indicar que 58 persones van ser detingudes, i que una trentena d’agents i onze manifestants van resultar ferits pels disturbis, que van ser dissolts amb gasos lacrimògens i canons d’aigua. Diversos encaputxats van llançar projectils contra els policies i van rebentar aparadors de negocis i mobiliari urbà, provocant les escenes de guerrilla urbana habituals en les últimes protestes contra el projecte de la ministra Míriam el-Khomri.

La protesta era important per mesurar el nivell de suport popular que acaparen encara els sindicats, després de tres mesos d’oposició marcats per manifestacions i vagues intersectorials, especialment en el transport i l’energia. El seguiment de les aturades a l’empresa pública fer­roviària SNCF va baixar ahir al 7,3%, enfront del 17% de l’1 de juny, mentre també finalitzaven les quatre jornades consecutives de protesta a Air France, que han obligat l’aerolínia a suprimir un total de 1.030 vols.

Però els sindicats van advertir que, de no haver-hi avenços, aquesta gran protesta nacional no serà l’última. Per al 28 de juny, dia de la votació del text al Senat, les organitzacions insten de nou el conjunt de treballadors en actiu, aturats, jubilats i estudiants a manifestar-se o fer vaga.

tracking