Esquí de muntanya

Referència mundial

La Font Blanca obre la Copa del Món el 21 i 22 de gener amb una previsió de 300 esquiadors, entre els quals Kilian Jornet

Referència mundialXavier Pujol

La Font Blanca 2017 obrirà el cap de setmana del 21 i 22 de gener la Copa del Món d’esquí de muntanya de la ISMF (International Ski Mountaineering Federation). La prova arriba enguany a la catorzena edició i la seva presència habitual al circuit mundial l’ha convertit en una de les referents internacionals, segons va afirmar ahir en la presentació Jaume Esteve, president de la Federació Andorrana de Muntanyisme. “La Font Blanca està creixent molt i puc dir que gaudim d’una gran consideració pel que fa a la ISMF. La nostra prova s’està situant com a prova far i com la més important de tot el circuit de Copa del Món. Per part nostra volem continuar mantenint aquesta posició.”

La Font Blanca 2017 inclou la cursa individual (dissabte 21 de gener) a Arcalís, amb sortida i arribada a la zona de la Coma, i la vertical, amb Arinsal com a escenari, el diumenge 22. Els circuits preparats per la FAM es troben en perfectes condicions de neu i a l’hora de la seva confecció –es va canviar el recorregut de la cursa individual– es va voler incidir en la millor visibilitat per als aficionats.

I és que la Font Blanca, que també forma part de la Copa d’Andorra, espera entre 250 i 300 participants en total, entre els quals sobresurt el mediàtic Kilian Jornet, vencedor l’any passat en les dues disciplines. Per primera vegada hi haurà en competició l’equip turc i algun representant del nord-americà. No hi faltaran els dotze integrants de l’equip nacional, entre totes les categories, i tres convidats, la veterana –i en gran forma– Sophie Dusautoir, Gerber Martín i Carles Serra. “El primer objectiu és que cada cor­redor s’exprimeixi al 100%. Ens agradaria tenir algun sènior masculí en el Top-20 d’alguna prova, fet que seria un gran resultat per la dificultat”, assegurava Carlo Fer­rari, director tècnic de la FAM.

Ben posicionada pel 2018

L’organització de la Font Blanca, amb màxima implicació dels comuns de la Massana i Ordino, compta amb el suport d’Andorra Turisme, que des de l’any 2010 hi aporta una subvenció, segons el director de nous projectes de la societat, Enric Torres, “per ajudar a posicionar Andorra en el context internacional i a donar major visibilitat a les nostres muntanyes i a la nostra neu”. Enguany el suport econòmic serà de 40.000 euros –5.000 més que el 2016– i hi ha el compromís signat per a dos anys més sempre que la Font Blanca continuï formant part de la Copa del Món i que el retorn mediàtic sigui prou important (l’entrada de la productora televisiva Infront Sports & Media augmentarà l’audiència). Si és així la subvenció l’any vinent seria de 45.000 euros i el 2019 de 50.000.

El primer punt sembla factible. De fet, Jaume Esteve va avançar ahir que ja han demanat oficialment repetir com a seu de la Copa del Món l’any vinent, tot i que amb tota seguretat no seria la prova que inaugurés el circuit perquè la Xina arriba amb empenta. “Si es fan les coses com les estem fent no penso que hi hagi cap problema per repetir. Som un dels motors de la Copa del Món. Espero que podrem tenir garantits els propers dos anys”, va indicar. Esteve va recordar que al juny Andorra acollirà l’assemblea general de la ISMF en què s’aproven els calendaris.