Instal·lacions

Vandalisme, 'botellón' i desperfectes al camp d'Aixovall

L’estadi, que té les portes obertes, a poc a poc es va deteriorant mentre no es concreta el procés per enderrocar-lo

Vandalisme, 'botellón' i desperfectes al camp d'AixovallXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El buit de poder està deixant l’estadi d’Aixovall en condicions deplorables. L’emblemàtica instal·lació esportiva ha de passar a la història el 28 de febrer, data en la qual els equipaments han d’estar enderrocats i el Govern ha d’entregar a la propietat el solar com a “terreny cultivable”. El procés per a l’enderrocament encara s’ha de concretar però fa mesos que allà no hi ha activitat i això ha propiciat el deteriorament de les instal·lacions, que tanmateix han estat víctimes d’episodis de vandalisme.

La manca d’acord entre el Govern i la propietat per renovar el lloguer en unes negociacions eternes que es van trencar definitivament aquest estiu va propiciar que en els darrers temps hi hagués molt poca inversió a l’estadi. Amb tot, l’activitat d’entrenaments i partits de futbol feia que hi hagués un manteniment i la federació de futbol, que comptava amb Aixovall com a un dels centres de la seva activitat, hi tenia assignats uns conserges que vetllaven pel compliment de normes i horaris. En acabar la temporada i tenint en compte que el camp ja no es podria usar en el futur la federació va retirar el seu personal i ara mateix ningú es fa càrrec de l’espai. Això ha provocat que s’hi hagi fet botellón i actes de vandalisme, deixant desperfectes ben visibles. Els vidres del local que la federació hi tenia s’han trencat i la graderia presenta un aspecte desolador, amb casquets d’envasos de vidre trencats i cadires ar­rencades. La zona de vestidors, que delimiten un parell de tanques a mode de gàbia, és l’espai que ha quedat protegit, però just al costat es pot accedir al quadre elèctric de la instal·lació, que ha arribat a tenir focus encesos quan en principi no hi havia activitat. Al terreny de joc fins i tot hi han entrat vehicles durant la nit per fer-hi derrapades, segons expliquen els habituals de la zona, on hi ha espais educatius, negocis d’hoteleria i restauració i industrials. Els espais adjacents al camp i la graderia també estan servint perquè s’acumuli runa d’obres que es ve a dipositar furtivament, i a l’aparcament que de moment fan servir els professors i els alumnes del centre de formació professional, també s’han detectat vehicles abandonats des de fa mesos.

L’accés principal de la instal·lació es va tancar amb una brida aquest juliol en el moment en què el Govern va comunicar que no renovava el lloguer, però en pocs dies el tancament va desaparèixer i a hores d’ara l’accés està completament obert. Tanmateix hi ha altres llocs per entrar al camp i no és gens difícil fer-ho fins i tot saltant la tanca. Per descomptat a la instal·lació també, perquè joves i no tan joves hi han entrat per jugar a futbol quan en principi ja no és un espai habilitat per a aquestes funcions. En suspens queda la qüestió sobre qui hauria d’assumir responsabilitats en cas que hi hagués algun incident important, tenint en compte que el Govern, després que es trenquessin les negociacions per renovar un lloguer que feia temps que havia caducat, és qui s’ha compromès a retornar la ins­tal·lació en unes condicions determinades i té previst fer-hi una actuació.

Procés per al desmuntatge

Pel que fa al desmuntatge d’Aixovall, una instal·lació amb dècades d’història i ús, en aquest moment s’està seguint el procés administratiu habitual per a aquests tipus d’actuacions, pendent d’estructurar el plec de bases i dels terminis concrets dels processos de licitació. En el moment en què arrenqui el procés és més que factible que hi hagi un període mínim d’un mes o mes i mig fins a l’inici de les obres. Amb tot, no es tracta d’uns treballs que siguin molt complicats i si, per exemple, arrenquessin a principi d’any és viable complir amb els terminis d’entrega. El cost de les obres estaria entre 500.000 i 600.000 euros, segons fonts de l’executiu.

No ha transcendit a hores d’ara quin ús futur li vol donar la propietat a l’espai, tot i que hi ha hagut gent interessada a conèixer la situació dels terrenys –estan catalogats com a sòl urbà consolidat– i saber si hi ha la intenció de llogar-los.

CANVIS

Aparcament valuós

La no renovació del lloguer d’Aixovall per part del Govern també suposarà perdre un espai d’aparcament molt útil per als usuaris del centre de formació professional que hi ha al davant de la instal·lació. De moment està en funcionament i s’hi aparca amb normalitat però al centre ja s’ha rebut la notificació que al novembre no s’hi podrà estacionar vehicles. S’estaria buscant un espai proper que pugui fer les mateixes funcions.

Vandalisme, 'botellón' i desperfectes al camp d'Aixovall

tracking