Futbol

Saviola debuta com a auxiliar amb l'FC Ordino

La modificació en la normativa d’immigració racionalitza l’entrada de jugadors vinguts de fora a la lliga

Saviola debuta com a auxiliar amb l'FC Ordino

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El setembre de l’any passat la notícia que el Carroi, club de la segona divisió de futbol, alineava un onze format íntegrament per futbolistes mexicans obria la polèmica sobre els permisos de residència. Una modalitat a la Llei d’immigració permetia viure al país per motius d’entrenaments esportius i va obrir la via a molts jugadors que venien de fora, no eren professionals i no necessitaven una feina. Al març del 2016 el Govern informava que des que la llei havia entrat en vigor –a final del 2013– s’havien atorgat fins a 132 residències per a entrenaments, 56 de les quals a mexicans. Aquest estiu es modificava la normativa i els permisos per a entrenaments queden supeditats a un informe ministerial que validi aquesta condició, per no desvirtuar l’esperit de la llei segons indicava el Govern.

Amb això l’entrada de jugadors de fora s’ha racionalitzat i la presència de futbolistes mexicans, que van ser l’exemple més visible però no van ser els únics a tenir l’accés a la residència per la via d’entrenaments. La federació de futbol no ha facilitat el nombre de jugadors d’aquesta nacionalitat que hi haurà a la lliga però diverses fonts consultades pel Diari situarien la llista de futbolistes asteques per sota de la desena. L’any passat, a l’inici de la temporada, es va quantificar vint-i-dos els mexicans que jugaven al país i al final es va parlar de gairebé una trentena. Un d’ells és Yair Reyes, que a­questa temporada jugarà a les files de l’Atlètic d’Escaldes, de segona. Serà amb fitxa de no resident, en virtut de les quatre autoritzacions de les que disposa cada club per aquesta via. “Vaig estar provant a diferents equips de Catalunya, era la meva idea després de les vacances a Mèxic, però al final crec que la millor opció era jugar a Andorra. L’Atlètic d’Escaldes ha estat un referent els dar­rers temps a segona divisió i crec que és un candidat a l’ascens”, deia el jugador, que afegia que ve al Principat alguns dies d’en­trenament i per als partits, com cor­respon a la figura dels no residents. L’altra via per recalar a la lliga venint de fora és l’estatus de professional –s’ha de cotitzar un sou determinat a la CASS–.

Després del canvi normatiu el Carroi, protagonista d’aquell equip de mexicans en la primera temporada en què inscrivia equip sènior, ja no ha sortit enguany a segona divisió, mentre que el Penya Encarnada, que també va tenir força jugadors d’aquesta nacionalitat la temporada passada, comptarà enguany a segona amb dos asteques i dos colombians, els quatre com a no residents. A més, aquest cap de setmana l’FC Encamp, de primera divisió, feia jugar Diego Nájera, un jugador que ja va estar a la lliga l’exercici anterior. I també l’Atlètic Amèrica, de segona, va fer la pretemporada amb tres jugadors més que tenia la intenció d’inscriure per a l’inici de segona.

Víctor Hugo Pérez, jugador mexicà i intermediari pel qual molts compatriotes van venir al Principat, ja no segueix al Penya Encarnada. Diverses fonts el situen fora del Principat.

JAVIER SAVIOLA DEBUTA D'AUXILIXAR AMB L'FC ORDINO

L’exfutbolista Javier Saviola va viure ahir el primer partit com a auxiliar a la banqueta de l’Assegurances Generals FC Ordino. L’argentí va seguir l’escalfament dels ordinencs i després es va asseure a la banqueta. El debut es va saldar amb derrota per 1 a 0 contra el Lusitans.

EL DON DENIS PERD CONTRA L'ENCAMP EN L'ESTRENA DE LA LLIGA

La primera jornada de la Lliga Grup Sant Eloi va mostrar ahir força competitivitat als camps de la Borda Mateu, i el vigent campió, el Don Denis Santa Coloma, en va ser testimoni quan va caure derrotat per la mínima davant de l’FC Encamp (0-1). Va decidir un gol de penal de Xavi Vieira en el minut 37 després que Diego fos abatut amb claredat dins de l’àrea. El matx va ser equilibrat i amb opcions a una i altra banda, però finalment el triomf va ser per als de Vicenç Marquès, que arrenquen amb força.

En els altres partits hi va haver triomf dels que es pot considerar equips grans tot i que els respectius rivals van posar-los les coses complicades. Va haver de remuntar l’UE Santa Coloma davant del The New 1978 UE Engordany, que s’avançava fregant el descans amb un gol de Lampereur. Empatava Víctor Bernat ja al segon temps i Juli Sánchez, sortint des de la banqueta, anotava l’1 a 2 a tretze minuts per al final després d’una recuperació colomenca i la combinació amb Pedro.

El Lusitans derrotava per 1 a 0 l’Assegurances Generals FC Ordino amb un gol de Riera, de penal, mentre que el Tic Tapa Sant Julià es desfeia del Jenlai. Marcava Villanueva de penal només arrencar, empatava Barros al segon temps, però Rafa Santos (75’) i Baffoe (93’) donaven els tres punts al Sant Julià davant un rival que va jugar els darrers setze minuts amb un home menys.

Saviola debuta com a auxiliar amb l'FC Ordino

tracking