Futbol

Els clubs fan caixa

El Don Denis Santa Coloma és l’equip que més diners rebrà de la UEFA per la cessió dels internacionals per al Preeuropeu 2016, seguit de l’FC Andorra

Els clubs fan caixaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un parell de mesos després de la final de la Euro 2016 a París toca fer comptes. La UEFA recentment anunciava que 659 clubs es repartirien 150 milions d’euros dels guanys procedents de la competició disputada a França, dels quals 50 milions aniran destinats als equips que van cedir els seus jugadors per a la fase de classificació del torneig entre el setembre del 2014 i l’octubre del 2015. La UEFA, segons l’acord signat amb l’ECA (Associació de Clubs Europeus), destinarà en aquesta ocasió 4.304 euros –pràcticament el mateix que fa quatre anys– per jugador convocat i per partit. Un cop fet el buidatge de les convocatòries anunciades per la Federació Andorrana de Futbol i de les alineacions dels 10 partits de la fase es pot comprovar que la selecció repartirà un total de 787.632 euros entre vint-i-dos clubs, sis dels quals d’Andorra (Don Denis i UE Santa Coloma, FC Andorra, UE Sant Julià, FC Lusitans i FC Ordino). L’equip més beneficiat serà el Don Denis Santa Coloma, a qui li correspondran 163.552 euros gràcies a la presència de fins a set internacionals a la plantilla (vegeu requadre). Un jugador més va aportar el necessitat FC Andorra, que serà el segon club amb més diners a cobrar, 116.208 euros. A l’entitat que presideix Albert Ferré aquesta aportació de la UEFA li permetrà alleugerir la seva complicada economia, tot i que, com a la majoria de clubs, els jugadors, artífexs de l’arribada dels diners, s’emportaran per contracte una part del pastís.

Fa quatre anys

El Top-3 d’equips beneficiats el tanca la UE Santa Coloma, amb 5 internacionals i 22 convocatòries, per acumular un total de 94.688 euros. 60.256 euros s’emportarà l’FC Lusitans, per 25.824 la UE Sant Julià i 12.912 euros l’FC Ordino per l’aportació de Moisés San Nicolás i Cristo Pousa.

Respecte a la repartició de fa quatre anys de l’Euro de Polònia i Ucraïna, canvia el lideratge de beneficiaris, que passa de l’FC Andorra al Don Denis. Els tricolors van rebre aleshores 167.715 euros per 96.436 els colomencs. També s’aprecia la pèrdua de pes específic del Sant Julià, que ha passat de 100.629 euros, el segon que més, a rebre una quarta part.

El primer club de fora d’Andor­ra en el rànquing és el Lleida Esportiu, afavorit per les convocatòries d’Aaron Sánchez i Max Llovera. Els lleidatans rebran de la UEFA 43.040 euros per les 10 internacionalitats dels seus jugadors. Tancant la llista es troben el Marino de Luanco, el Fraga, i el Jumilla, amb 4.304 euros.

El buidatge de les convocatòries del Preeuropeu permet descobrir dades interessants, com ara que Koldo Álvarez va utilitzar 31 jugadors durant la fase, saldada amb 0 punts i com a cuer del grup B, i que 5 internacionals no es van perdre cap convocatòria: José Antonio i Ferran Pol, Òscar Sonejee, Ilde Lima i Gabi Riera.

RÈCORD NEGATIU

83 partits sense guanyar. Andorra va entrar dimarts a la història negra del futbol mundial en convertir-se en la selecció que fa més partits que no guanya (83), superant Luxemburg. Paradoxalment, el rècord negatiu va arribar en el duel contra Letònia, en què els jugadors de Koldo Álvarez van gaudir d’ocasions clares per no acabar sense el premi de puntuar. Però Letònia va aprofitar una greu errada de Ferran Pol per allargar la ratxa de desfetes tricolors. L’única victòria en partit oficial va arribar el 13 d’octubre del 2004 contra Macedònia a l’Estadi Comunal, amb el famós gol de Marc Bernaus. Gairebé dotze anys després, Andorra segueix sense saber què és guanyar i acumula entre partits oficials i amistosos 77 derrotes i 6 empats.

tracking